tentoonstellingen

Mark Lewis

  • Pull Focus
  • Van: 15-06-13 tot: 13-10-13

Met documentatie - Solotentoonstelling - Opmerkingen: Locatie: NB-B2. - Curator: Diana Franssen (conservator en hoofd onderzoek). - Opening: 15-06-2013. - Welkomstwoord: Diana Franssen. - Openingstoespraak: Dana Linssen (filmcriticus)

Door gebruik te maken van het medium film onderzoekt Mark Lewis het proces van filmproductie, daarbij rekening houdend met de bredere traditie van de fotografie en de kunst. De films lijken op het eerste gezicht geen verhaal te vertellen. In het algemeen zijn ze niet lang. Het zijn uitsneden uit de werkelijkheid, helder en haarscherp van uiterlijk. Soms lijken de films langer te duren, maar dit heeft eerder te maken met een bepaalde mate van traagheid en de onbeduidende maar zeer herkenbare stedelijke omgevingen. Hij verheft het alledaagse tot bijzonder door ons te leren geconcentreerd te kijken, het beeld te analyseren en te duiden. Mark Lewis getuigt van een betrokkenheid met zijn onderwerpen, ofschoon zij op het eerste gezicht weinig bijzonder lijken. Verwijzend naar een filmische techniek Pull Focus nodigt het werk uit tot een volledige concentratie op het beeld. Zijn wijze van filmen behoudt de macht over het onderwerp. Zij gaat niet in het motief op, maar neemt er juist bezit van en ensceneert zo haar eigen drama. De helderheid van de beelden stellen in gelijke mate de ruimte voor als een continuum waarin beelden van welke aard dan ook een zelfde gewicht hebben. Een luchtaanzicht van een stad bijvoorbeeld in TD Centre, 54th Floor (2009) kan met evenveel recht als een abstract motief worden beschouwd. Zijn films zijn empirische observaties waarin de zintuiglijke ervaring de bron voor kennis en herkenning is. Het geconcentreerde kijken wordt als het ware afgedwongen, maar biedt tegelijkertijd een fascinerende wereld waarin begrenzing en openbaring onlosmakelijk verbonden zijn

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage