tentoonstellingen

Van Abbemuseum Vitrine

  • Selectie Piet Hein Eek bij Van der Valk Hotel Eindhoven
  • Van: 23-04-18 tot: 26-09-18

Opmerkingen: Locatie: Van der Valk Hotel Eindhoven. - Gastcurator: Piet Hein Eek. - Opening: 23-04-2018 - Extra Muros : Van Abbe buiten de muren - Collectiepresentatie

De ruim 3.000 hedendaagse kunstwerken van het Van Abbemuseum vormen de collectie van de stad Eindhoven. Het zijn kunstwerken die het verdienen gezien te worden, en soms duiken ze op onverwachte plekken op. Vanaf 23 april gaat een uniek samenwerkingsproject tussen Van der Valk Hotel Eindhoven, het Van Abbemuseum en ontwerper Piet Hein Eek van start. In een vitrine, ontworpen en gemaakt door Eek, wordt een deel van de collectie van het museum getoond. Deze vitrine, een glazen kar, heeft een centrale positie in de entreehal van Hotel Eindhoven. Er zijn regelmatig wisselende exposities te zien waarbij prominente mensen uit Eindhoven en de regio een keuze maken uit de collectie van het museum. De vitrine met de keuze van de eerste gastcurator, Piet Hein Eek, is maandag 23 april onthuld. Piet Hein Eek was enthousiast over de uitnodiging om als eerste een keuze te maken voor de vitrine bij Van der Valk Hotel Eindhoven: “De uitdaging van deze tijd is dat je niet alleen een museum binnen de muren bent, maar dat je ook naar buiten toegaat, zodat mensen kunst op een andere manier gaan bekijken en ervaren. Daar is wat mij betreft het Van Abbemuseum wel echt een voorloper in. Het is een heel mooi en leuk concept en het is heel fijn dat ik het spits mag afbijten.” Piet Hein Eek koos ervoor om slechts één werk te tonen: Char M.K. van Jean Tinguely. Het is een machine opgebouwd uit schrootmetaal, een plaat hout, wielen, v-snaren en kogellagersystemen. Het geheel is mat zwart geschilderd. De machine wordt aangedreven door een elektromotor, die via een knop door het publiek in gang gezet kan worden. De machine rijdt dan, piepend en krakend, heen en weer over de sokkel. Een grote boogvormige houten plaat maakt op- en neergaande bewegingen. Tinguely is gefascineerd door machines. Hij ziet ze als symbolen voor het moderne bestaan. Ze brengen comfort, maar kunnen ook bedreigend zijn als ze de macht van de mens overnemen. Tinguely's machines zijn een soort wezens. Hij zegt erover: "Zij zijn vrij, oké, zij zijn vrolijk maar ook wanhopig. Ze zijn veroordeeld om in een soort beperkt gebied voortdurend maar dezelfde beweging te maken."

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage