Queering the Collection

Het Van Abbemuseum streeft er op verschillende manieren naar om steeds inclusiever te worden. Queering kan worden gezien als één van deze methodes. Vaak wordt aangenomen dat queering alleen onderwerpen rondom LHBT-kwesties bespreekt en homoseksualiteit in de kunst onderzoekt. Hoewel dat een belangrijke pijler is van de methode, gaat queering nog een stap verder. Vooral het tegendraadse, het onverwachte en het fluïde in identiteit, seksualiteit en politiek staan in het proces centraal. Queering ziet seksualiteit als iets vloeibaars, en verwerpt daarbij de algemene categorieën en standaarden. Met Queering the Collection draagt het Van Abbemuseum bij aan de zichtbaarheid van LHBT-erfgoed in de kunst en worden handvatten gegeven om kennis te vergaren en hiermee te experimenteren.

Queer art (collectie)

Onlangs ontving het Van Abbemuseum van de Eindhovense verzamelaar Maurice van Valen een schenking van twee videowerken van de Berlijnse kunstenaars Pauline Boudry en Renate Lorenz. De video-installaties Normal Work en Toxic kunnen queer art worden genoemd omdat er in het werk ruimte gegeven wordt aan de geschiedenis van fotografie en haar relatie met seksuele identiteit en intimiteit. Hiermee bekritiseren Boudry/Lorenz de opvatting dat identiteit een statische entiteit is die grenzen oplegt aan anderen.

QUEER GLOSSARY

In 2015 publiceerde het Van Abbemuseum zijn eerste Queer Glossary om zich te mengen in discussies over queerness. Sociologe Alice Venir ontwikkelde in samenwerking met het museum vanuit een persoonlijk perspectief een informatieve woordenlijst. De glossary is een overzicht van de terminologie omtrent queer-issues.

QWEARING THE COLLECTION

In juli 2016 werd Qwearing the Collection geopend. Dit is de vijfde en laatste tool die is toegevoegd aan de toolshop op de begane grond van het Van Abbemuseum. De ontwerper van deze tool is Olle Lundin. Hij is cum laude afgestudeerd van de Design Academy Eindhoven in de richting Man and Communication.

De Qwearing tool laat zien hoe een queer perspectief de ervaringen binnen een museum en de kunsttentoonstellingen kan veranderen. Als bezoeker kijk je als het ware met een queer bril naar de werken en naar cultuur. In dit geval is kleding het instrument waarmee je een nieuwe blik werpt op de collectie.

De collectie Qwearing bestaat uit twee hoofdelementen: informatie over de kunstcollectie is aangebracht op vijf kledingstukken. Op sjaals staan daarnaast de termen uitgelegd die in de informatie op de kledingstukken worden gebruikt. De bezoekers lezen informatie van hun ‘eigen’ kledingstuk en van andere bezoekers die ook deze tool gebruiken. Zo word je uitgenodigd om vanuit een ander vertrekpunt naar de kunst te kijken. 

Samenwerkingsverband

Queering the Collection is een samenwerkingsverband met ILHIA, de Reinwardt Academie in Amsterdam en het Amsterdam Museum om het LHBT-erfgoed in publieke collecties zichtbaarder te maken. We nodigen je uit om in de Facebookgroep Queering het Van Abbe met ons en anderen over dit onderwerp te discussiëren.

Queering the Collection wordt ondersteund door The Art of Impact, Stichting PANN en PLANETROMEO.

Faciliteiten - genderneutrale toiletten

Het Van Abbemuseum wil iedereen gelijk behandelen en ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt, ook op het toilet. Met onze genderneutrale toiletten heffen we de verschillen op en verplichten we onze bezoekers niet tot een keuze.

Home