queer gebaren glossary

De queer gebaren glossary is een verzameling termen met betrekking tot identiteit, emancipatie en politiek. Door de relevante terminologie te introduceren en toegankelijk te maken voor een groter publiek geeft het zichtbaarheid aan de queer-dovengemeenschappen.

Het Nederlands Gebarencentrum (NGC) is een Queer Gebarenatelier gestart met mensen uit de queer-dovengemeenschappen. Samen hebben ze specifieke termen gekozen, ontwikkeld en gedocumenteerd. Deze termen beschrijven ervaringen, identiteiten en subgroepen binnen de queer gemeenschappen en machtsverhoudingen. Het Instituut Gebaren, Taal & Dovenstudies (IGT&D) van Hogeschool Utrecht heeft een workshop georganiseerd voor het vertalen van geschreven tekst naar Nederlandse Gebarentaal (NGT) en oefenen met camera's.
Met verschillende benaderingen om het museum te queeren, biedt het Van Abbemuseum meerdere perspectieven in de samenleving. Het gebruik van de juiste termen in gebarentaal is een belangrijke stap op weg naar inclusie.

Het NGC is sinds 1996 het nationale onafhankelijke expertisecentrum voor NGT en wordt sinds 2004 door het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkend als het Lexicografisch Instituut voor NGT. De missie van NGC is het onderhouden en promoten van NGT door het in kaart te brengen, te documenteren en te delen. Het IGT&D is het toonaangevende academische instituut voor NGT dat hoofdzakelijk studenten opleidt tot leraar NGT of tolk NGT.

De Queer Gebaren Glossary is een samenwerking tussen de queer dovengemeenschappen, het Nederlands Gebarencentrum, Instituut Gebaren, Taal & Dovenstudies aan Hogeschool Utrecht en het Van Abbemuseum.

Aseksualiteit

Cisgender

Feminisme

Heteronormativiteit

Identiteitspolitiek

Passing

Privilege

Toe-eigening

Binairisme

Essentialisme

Handelingsvermogen

Homonationalisme

Intersectionaliteit

Polyamorie

Queer

Zichtbaarheid

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage