onderbouw (groep 1-4)

Museumlessen

Het Van Abbemuseum verzorgt binnen de Cultuurregeling met Kwaliteit lessen in de onderbouwklassen van het basisonderwijs.
Doet je school niet mee aan deze CMK-regeling maar ben je toch geïnteresseerd, dan is het mogelijk een speciale museumles aan te vragen. Die vindt dan plaats in het museum en is afgeleid van het CMK aanbod. 

Groep 1-2: 'Materiaalgymnastiek - kunst met alle zintuigen'
Kunst beleef je met al je zintuigen. Daarom is het belangrijk om je hele lichaam en alle zintuigen eens flink wakker te schudden voordat we de kunstwerken gaan beleven en onderzoeken a.d.h.v. verschillende kijkspelletjes en doe-opdrachten.

Groep 3-4: ‘De taal van het beeld - bouwen aan een beeldverhaal’
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden en toch gaan we proberen om kunstwerken te vangen in woorden. Samen met een museumdocent gaan de leerlingen de kunstwerken grondig bekijken en bespreken. Wat zie je nou eigenlijk? Hoe vertelt de kunstenaar zijn verhaal aan de hand van het beeld? Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met verschillende prikkelende taalopdrachten en spelletjes om het beeld onder woorden te brengen.

Informatie over boekingen
* Deze museumlessen voor de onderbouw duren 1 uur.
* De kosten bedragen € 60,- per groep.
* Vervoer wordt door de groepen zelf geregeld.
*Bij Materialengymnastiek gaat het om een actieve les. Daarom wordt gewerkt met een halve groep (maximaal 15 leerlingen)  per museumdocent. De kosten zijn €60,- per docent per uur.
*Bij de taal van het beeld is de maximum groepsgrootte 26 leerlingen. Wij vragen om minimaal twee begeleiders mee te nemen per groep.
* De museumlessen groep 1-2 zijn in te plannen op donderdagen tussen 11.00-17.00 uur (graag minimaal 2 weken van te voren informeren over de beschikbaarheid)
* De museumlessen groep 3-4 zijn in te plannen van dinsdag tot en met vrijdag, van 11.00-17.00 uur (graag minimaal 2 weken van te voren informeren over de beschikbaarheid) 

Voor het direct boeken van een museumles voor groep 1-2 op een donderdag kun je rechtstreeks mail naar m.verberne@vanabbe.nl

Wat is er nog meer mogelijk?

Is er een kunstprojectweek op school? Wil je het museum graag een keer bezoeken omdat je het in de klas over een bepaald thema hebt gehad? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je helpen het bezoek voor te bereiden. Natuurlijk is het ook mogelijk een museumles op maat af te spreken. 

Neem contact op met de afdeling educatie:
educatie@vanabbemuseum.nl

Mede mogelijk gemaakt door

• Gemeente Eindhoven
• Centrum voor de Kunsten Eindhoven
• Willy de Kruyff Touringcars

CMK lessen op school

Het gaat om twee contactmomenten van ongeveer een uur per groep, waarbij de voorkeur uitgaat naar minimaal één bezoek aan het Van Abbemuseum per groep. Als dit niet mogelijk is, kunnen een aantal replica's van onze beroemdste kunstwerken naar de school worden verplaatst en kunnen we op die manier een Van Abbemuseum op locatie inrichten.
Het CmK programma voor groep 3/4 bestaat uit twee taalworkshops waarin het onder woorden brengen van beeld, het analyserend, receptief en reflectief vermogen staan centraal staan.
Voor groep 1/2 staat de ervaring van kunst centraal en gaan de kinderen/leerlingen écht fysiek gymnastieken met materiaal om daarna samen goed te kijken, te analyseren en te reflecteren a.d.h.v. kijkspelletjes.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage