Examenrondleidingen

De examenstof tot leven brengen in het Van Abbemuseum

Voorbereiden op het Centraal Schriftelijk Examen Kunst algemeen en TeHaTex (tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving): juist in het Van Abbemuseum! Speciaal voor de klassen havo 5 en vwo 6 zijn er examenrondleidingen die de onderwerpen ‘Cultuur van het moderne in de eerste helft van de 20e eeuw’ en 'Massacultuur' behandelen. 
Ook voor de examens TeHaTex vmbo, havo en vwo kun je je leerlingen uitstekend laten oefenen met de examenthema's. 

VMBO: Vermaak

In het Van Abbemuseum oefen je met het thema Vermaak in de collectiepresentatie Dwarsverbanden.
Kijk door de ogen van de kunstenaars en hoe zij deze thematiek terug laten komen in hun werk.
In deze tentoonstelling kom je kunst in allerlei verschijningsvormen tegen. Door de multi-zintuiglijke toepassingen zijn ze ook nog eens op zoveel manieren te ontdekken. Niet alleen met je ogen, maar ook met je oren, neus en handen. Het brede examenthema wordt levendig en bespreekbaar met deze speciale examenrondleiding, die theoretische concepten in de praktijk brengt. 

Qiu Zhijie - The Thunderstorm is slowly approaching, 2005

Contact en reserveren

Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 15 personen
Duur: 1,5 uur
Kosten: € 10

Graag minimaal twee weken vooraf reserveren via dit formulier. Neem voor vragen over de inhoud van rondleidingen contact op met de afdeling educatie: educatie@vanabbemuseum.nl of noteer je vraag in het formulier. Dan nemen we snel contact met je op. 

HAVO & VWO: Kunst en leven

Het examenthema vanaf 2023 is 'Kunst en leven', voor zowel Havo als Vwo. 
Een thema dat perfect past bij de collectiepresentatie Dwarsverbanden. De tentoonstelling nodigt je uit kunst anders te ervaren: soms letterlijk door kunst te voelen, ruiken of horen. Soms metaforisch door verschillende, ook minder bekende stemmen het woord te geven. Inspirerend en soms confronterend, omspant Dwarsverbanden ruim een eeuw kunstgeschiedenis met als vroegste werk Hommage à Apollinaire van Marc Chagall uit 1913 en meest recent het wandtapijt This Means Tableau uit 2019 van Laure Prouvost.
Kunstenaars laten zien hoe zijn naar de wereld kijken en je krijgt een kijkje in hun leven. Het brede examenthema wordt levendig en bespreekbaar met deze speciale examenrondleiding, die theoretische concepten in de praktijk brengt.

Laure Prouvost – This Means Tableau, 2019Laure Prouvost – This Means Tableau, 2019
Marc Chagall - Hommage à Apollinaire, 1913

ONLINE EXAMENTRAININGEN

Ben je niet in de gelegenheid het museum te bezoeken, maar toch geïnteresseerd in de examentrainingen? Ook dit jaar bieden Kleinkunstig en het Van Abbemuseum samen online examen tours. De digitale tour is zo gefilmd dat het lijkt alsof je écht door het museum loopt. Na een uitdagende rondleiding van de museumdocent, gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag met het werkblad dat hen voorbereidt op hun uiteindelijke examen. Een workshopdocent begeleidt hen hierbij. Klik hier voor meer informatie en boekingen.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage