Workshops en activiteiten Havo

Het Van Abbemuseum heeft voor de Havo verschillende workshops en activiteiten. Ook is een zelfstandig bezoek of een museumles op maat mogelijk. Daarnaast hebben we sinds kort een speciale examenrondleiding, aangepast op het jaarlijkse eindexamenthema, die de Havo leerlingen helpt zich voor te bereiden op het centraal examen.

Op deze pagina vind je alle mogelijkheden.

Voor je naar het museum komt

Voor je naar het museum komt, kun je hier verschillende materialen vinden die je kunnen helpen. 

Spel: Combinary (alle leeftijden)
Leer onze collectie op geheel eigen wijze kennen! Combinary geeft jou de kans je eigen verhaal bij onze collectie kunstwerken te vertellen. 
Speel!

Film: Meet & Greet in het Van Abbe (alle leeftijden)
Neem een kijkje achter de schermen bij het Van Abbemuseum. 
Kijk!

Museumlessen op maat

Met de museumlessen op maat willen we aansluiten op jouw wensen. Wat is het (examen)thema dat nu op school aan bod komt? Wat is het niveau van de leerlingen? 
Deze museumlessen gaan verder dan een reguliere rondleiding waar kennisoverdracht voorop staat. Dus niet alleen “wat weet je van kunst?”, maar zeker ook “wat vind je ervan?”. Door middel van een gesprek op zaal worden de leerlingen geactiveerd en gestimuleerd om over kunst te praten en te discussiëren. Of het nu gaat om een eerste kennismaking met (hedendaagse) kunst, of de architectuur van het gebouw, laat ons weten wat je wensen zijn!

Praktische informatie

Maximale groepsgrootte: 15 
Duur: 1 uur 
Kosten: € 7,50 per persoon

Graag minimaal twee weken vooraf reserveren. De museumles kan naast een gesprek op zaal (kosteloos) aangevuld worden met praktische opdrachten. 

Doe Rondleiding: News Art

Een ontmoeting met kunst wordt een stuk leuker en interessanter als je een meer persoonlijke ingang kiest. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je met leerlingen dit voor elkaar krijgen? 
Een van de vormen die wij hiervoor gebruiken is de workshop: 'Jouw nieuws van de dag'. Een krantenknipsel workshop, waar leerlingen in de krant op zoek gaan naar een tekst of afbeelding die hen aanspreekt. Met dit in de hand gaan ze op zoek naar een kunstwerk die voor hen goed bij hun keuze past. 
Op deze manier wordt de persoonlijke keuze iets meer geconcretiseerd en ontstaan er mooie discussies rondom de kunstwerken en hun relatie met de wereld waar we nu in leven. 


Praktische informatie: 
Vak: Kunst Algemeen, kunstgeschiedenis, Maatschappijleer, CKV
Maximale groepsgrootte: 15
Duur: 1,5 uur 
Kosten: € 10 
Graag minimaal twee weken vooraf reserveren.

Examenrondleiding Havo

Dit jaar gaat de havo leerling met een thema aan de slag dat uitstekend past bij het Van Abbemuseum. Het examen gaat over spectaculaire kunst, kunst die de aandacht trekt en kunst die wil verleiden. Kunstenaars, architecten en vormgevers werken daarbij soms op de grens van kunst en kitsch. Juist in het modernisme en postmodernisme kun je je hart ophalen: wanneer is iets kunst en wie bepaalt dat eigenlijk? In het museum ga je zelf beargumenteren welk werk jij het meest verleidelijk vindt, en welk werk op jou de meeste indruk maakt vanwege de technische uitvoering en het vakmanschap. Oefen met het beschouwen, beschrijven en interpreteren van kunst en leer zo meer over kunststromingen en de heersende opvattingen daarbinnen. 

Examenrondleiding met de robot

Er gaat niets boven het fysiek ervaren van kunst. Maar soms is er te weinig tijd en ruimte voor een museumbezoek. In het Van Abbemuseum kun je daarom ook een robot-tour doen.

Vanuit het klaslokaal log je in en bestuur je de robot zelf door het museum. De hele klas kan via het digibord meekijken. Zo beleef je wel het museum en de kunstwerken, zonder de klas uit te hoeven. Een mooie aanvulling op je eigen examentrainingsprogramma.

Je kunt een rondleiding boeken door een museumdocent. Hij of zij loopt dan samen met de robot langs de kunst die te maken heeft met het examenthema. Via de webcam geeft de rondleider toelichting en stelt hij of zij vragen aan de leerlingen.

Maar je kunt ook zelf in de klas toelichting geven bij het werk dat je wilt bekijken en de discussie op gang brengen. In dat geval loopt er wel een begeleider mee met de robot in het museum, maar neem jij als docent de leiding.

Spreek je ideeën en vragen met ons door! 

Contact

Neem voor vragen en boekingen contact op met de afdeling educatie:
educatie@vanabbemuseum.nl.

Home