Workshops en activiteiten Havo

Het Van Abbemuseum heeft voor de Havo verschillende workshops en activiteiten. Ook is een zelfstandig bezoek of een museumles op maat mogelijk. Daarnaast hebben we sinds kort een speciale examenrondleiding, aangepast op het jaarlijkse eindexamenthema, die de Havo leerlingen helpt zich voor te bereiden op het centraal examen.

Op deze pagina vind je alle mogelijkheden.

Voor je naar het museum komt

Voor je naar het museum komt, kun je hier verschillende materialen vinden die je kunnen helpen. 

Spel: Combinary (alle leeftijden)
Leer onze collectie op geheel eigen wijze kennen! Combinary geeft jou de kans je eigen verhaal bij onze collectie kunstwerken te vertellen. 
Speel!

Film: Meet & Greet in het Van Abbe (alle leeftijden)
Neem een kijkje achter de schermen bij het Van Abbemuseum. 
Kijk!

Museumlessen op maat

Met de museumlessen op maat willen we aansluiten op jouw wensen. Wat is het (examen)thema dat nu op school aan bod komt? Wat is het niveau van de leerlingen? 
Deze museumlessen gaan verder dan een reguliere rondleiding waar kennisoverdracht voorop staat. Dus niet alleen “wat weet je van kunst?”, maar zeker ook “wat vind je ervan?”. Door middel van een gesprek op zaal worden de leerlingen geactiveerd en gestimuleerd om over kunst te praten en te discussiëren. Of het nu gaat om een eerste kennismaking met (hedendaagse) kunst, of de architectuur van het gebouw, laat ons weten wat je wensen zijn!

Praktische informatie

Maximale groepsgrootte: 20 (HAVO/VWO/MBO) / 15 (VMBO)
Duur: 1 uur 
Kosten: € 7,50 per persoon

Graag minimaal twee weken vooraf reserveren. De museumles kan naast een gesprek op zaal (kosteloos) aangevuld worden met praktische opdrachten. 

DIY: Maak je eigen expo!

Maak samen met je klas een tentoonstelling met echte kunstwerken uit de collectie. Na een korte introductie zoeken de leerlingen hun favoriete kunstwerk uit en maken samen een tentoonstelling. Dit kan indien gewenst ook aan de hand van een thema. Daarna wordt hun keuze met hen besproken. Hierbij wordt o.a. het reflectief en analyserend vermogen van de leerlingen aangesproken.

Neem een kijkje achter de schermen en ga zelf aan de slag als tentoonstellingsmaker en leer alles het behoud en beheer van kunstwerken. Het Doe-het-zelf Archief op de eerste verdieping is een combinatie van een depot, een werkplaats en een tentoonstellingsruimte. Ga aan de slag met kunstwerken uit de collectie van 1965 tot 1985, zoals Andy Warhol, Richard Long, Gilbert and George, Richard Hamilton, Barry Flanagan, Bruce Nauman en Ulay en Marina Abramovic. 

Praktische informatie workshop:
Maximale groepsgrootte: 15
Duur: 1 uur 
Kosten: € 7,50 per persoon inclusief entree

Qiu Zhijie, 2017. Detail of The Imaginary Geography

Workshop Mapping Utopia

Voor leerlingen VO Te boeken op donderdagen en vrijdagen vanaf 11.00 – 17.00 uur gedurende de periode van de tentoonstelling: 1 april t/m 24 september 2017

Zo’n 500 jaar geleden verscheen het boek Utopia van Sir Thomas More over een vreemd en onbekend eiland waar men harmonisch en gelukkig samenleeft. Verschillen in religie, sociale afkomst en politieke voorkeur leiden hier niet tot conflict, maar men respecteert elkaar in verscheidenheid. More illustreerde zijn verhaal met een getekende kaart van het eiland. Religies, levenswijzes, filosofieën, mythes en ontwikkelingen vormen ook in het werk van de Chinese Qiu Zhijie een belangrijke inspiratiebron. Hij toont zijn maatschappelijke utopieën in een serie wandvullende kaarten, getekend met zwarte inkt.
In het Van Abbemuseum zijn er naast Qiu Zhijie nog meer kunstenaars die zich bezighouden met het maken van utopiën en kaarten. We gaan in het museum deze werken bekijken. Vervolgens gaan de leerlingen hun eigen utopische land verbeelden. Dit kan met inkt, krijt, verf en stiften aan een meterslange tafel met een lange rol papier. De gezamenlijke utopieën vormen gedurende de expositie een groeiend gesamtkunstwerk van fantasierijke visies op de toekomst.

VERDIEPINGSPROGRAMMA

Om de leerlingen voor te bereiden op de Mapping Utopia rondleiding en workshop in het museum bieden we een verdiepingsprogramma aan ter voorbereiding en reflectie. Deze kun je hier downloaden! De beeldbijlage ontvang je na boeking.

Praktisch:
Maximale groepsgrootte: 20 (HAVO/VWO/MBO) / 15 (VMBO)
Duur: 1,5 uur
Kosten: € 10,- per leerling

 

 

Doe Rondleiding: News Art

Een ontmoeting met kunst wordt een stuk leuker en interessanter als je een meer persoonlijke ingang kiest. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je met leerlingen dit voor elkaar krijgen? 
Een van de vormen die wij hiervoor gebruiken is de workshop: 'Jouw nieuws van de dag'. Een krantenknipsel workshop, waar leerlingen in de krant op zoek gaan naar een tekst of afbeelding die hen aanspreekt. Met dit in de hand gaan ze op zoek naar een kunstwerk die voor hen goed bij hun keuze past. 
Op deze manier wordt de persoonlijke keuze iets meer geconcretiseerd en ontstaan er mooie discussies rondom de kunstwerken en hun relatie met de wereld waar we nu in leven. 


Praktische informatie: 
Vak: Kunst Algemeen, kunstgeschiedenis, Maatschappijleer, CKV
Maximale groepsgrootte: 20
Duur: 1,5 uur 
Kosten: € 10 
Graag minimaal twee weken vooraf reserveren.

Examenrondleiding Havo

Ook dit jaar zijn er weer speciale examenrondleidingen die Havo-leerlingen voorbereiden op hun centraal examen. De collectie presentatie biedt meer dan genoeg aanknopingspunten binnen het thema Maatwerk: Mondriaan streefde met zijn geometrische vormen en elementaire kleuren naar objectiviteit, rust en harmonie. El Lissitzky vermengde architectuur met schilderkunst. De Prouns ogen industrieel en verwezen naar een nieuwe objectievere wereld. Een andere beroemde maker van geometrische patronen is Frank Stella, die Tuxedo Junction structureerde volgens een helder systeem: maten van de elementen binnen het schilderij zijn afgeleid van de maten en verhoudingen van het schilderij als geheel. 

NB In verband met de herinrichting van de collectiepresentatie, is het niet mogelijk een examenrondleiding rondom 'Maatwerk' in april aan te bieden. 

Het is ook mogelijk een rondleiding te boeken rondom de Cultuur van de Moderne en Massacultuur. Ook hier geldt een aanpassing i.v.m. de wisselingen op zaal. Zo kan in de maand april geen rondleiding rond de Cultuur van de Moderne aangeboden worden. 

Examenrondleiding met de robot

Er gaat niets boven het fysiek ervaren van kunst. Maar soms is er te weinig tijd en ruimte voor een museumbezoek. In het Van Abbemuseum kun je daarom ook een robot-tour doen.

Vanuit het klaslokaal log je in en bestuur je de robot zelf door het museum. De hele klas kan via het digibord meekijken. Zo beleef je wel het museum en de kunstwerken, zonder de klas uit te hoeven. Een mooie aanvulling op je eigen examentrainingsprogramma.

Je kunt een rondleiding boeken door een museumdocent. Hij of zij loopt dan samen met de robot langs de kunst die te maken heeft met het examenthema. Via de webcam geeft de rondleider toelichting en stelt hij of zij vragen aan de leerlingen.

Maar je kunt ook zelf in de klas toelichting geven bij het werk dat je wilt bekijken en de discussie op gang brengen. In dat geval loopt er wel een begeleider mee met de robot in het museum, maar neem jij als docent de leiding.

Spreek je ideeën en vragen met ons door! 

Unlock and Reload: Videoclip maken bij een kunstwerk

Tijdens de workshop 'Unlock & Reload' maakt een groepje leerlingen een video-clip voor een kunstwerk. De workshop start met een korte kunst speeddate: de museumdocent daagt je tijdens deze speeddate uit naar kunstwerken te kijken, vragen te stellen, te discussiëren maar ook zelf te creëren. Na de speeddate kiezen de leerlingen een kunstwerk dat tot de verbeelding spreekt en gaan ze aan de slag met het maken van een storyboard, een eigen choreografie en het kiezen van bijpassende muziek. In de studio wordt de performance opgenomen waarin ze plaatsnemen in een levensgrote projectie van het gekozen kunstwerk. Aan het eind van de workshop heeft ieder groepje een eigen videoclip: jijzelf als ster in jouw art-clip.
Deze workshop is in samenwerking met Miranda van der Zandt tot stand gekomen. Van der Zandt is vormgeefster en heeft veel ervaring met het organiseren van workshops voor het voortgezet onderwijs. De workshop sluit mooi aan bij het ontwikkelen van 21st Century Skills, waarbij het niet alleen draait om kunstbeleving en expressie, maar ook om samenwerking, creatief denken, (non verbale) communicatie en het verbeelden daarvan. Er is ook een uitgebreid verdiepingsprogramma beschikbaar.

Praktische informatie:
Vak: Beeldende vakken
Maximale groepsgrootte: 20
Duur: 1,5 uur

Kosten: € 10 per persoon

Graag minimaal twee weken vooraf reserveren.

Contact

Neem voor vragen en boekingen contact op met de afdeling educatie:
educatie@vanabbemuseum.nl.

Home