MBO
van Kijken naar Zien
Dit museumprogramma is gebaseerd op het gelijknamige museumprogramma 'Van KIJKEN naar ZIEN' van Museum Boijmans Van Beuningen en ontstaan in een samenwerking met uitgever Codename Future (o.a. van de MBO burgerschapsmethode 'De maatschappij dat ben JIJ') dankzij de steun van Fonds 21, Van Leeuwen van Lignac Stichting, Ars Donandi + W.J.O. de Vries en Tomenco Management & Consultancy.
Kritisch denken is een belangrijke vaardigheid voor elke mbo-student. Maar om kritisch te denken, moet je ook kritisch kijken: wat zie ik eigenlijk en zie ik hetzelfde als jij? Het lesprogramma van KIJKEN naar ZIEN leert jongeren kritisch te kijken aan de hand van kunst. Door hierover in gesprek te gaan leren ze van het programma maar ook vooral van elkaar. Al kijkend en pratend worden ze zich bewuster van de invloed die aannames, vooroordelen en perspectieven hebben op je blik.
Het lesprogramma is een aanvulling op de burgerschapsmethode De maatschappij dat ben JIJ van Codename Future, ter verdieping van het kritisch denken.
Wat houdt het in?
- Een (voorbereidende) les in de online omgeving de Teacher’s Tool van Codename Future;
- Het speciaal ontwikkelde museumprogramma van KIJKEN naar ZIEN in Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Centraal Museum Utrecht, Van Abbemuseum Eindhoven of Fries Museum Leeuwarden.
Praktische informatie:
Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 15 personen
Duur: 1 uur / € 7,50 per persoon
Aangeraden volledige 'Van Kijken naar Zien' programma:
Duur: 1.5 uur / € 10,00 per persoon
Graag minimaal twee weken vooraf reserveren. De voorbereidende les van Codename Future is gratis.
Boek hier het Van KIJKEN naar ZIEN programma
Let op: het lesmateriaal en het museumbezoek dien je apart aan te vragen:
- Vraag de (voorbereidende) les aan via de website van Codename Future.
- Reserveer je bezoek en rondleiding direct via dit formulier.
NB klik op de optie 1 uur of 1,5 uur en er verschijnt een extra menu voor de 'Van KIJKEN, naar ZIEN' opties. - Neem voor vragen over de inhoud van rondleidingen contact op met de afdeling educatie: educatie@vanabbemuseum.nl of noteer je vraag in het formulier. Dan nemen we snel contact met je op.

