WORKSHOPS EN ACTIVITEITEN MBO

Het Van Abbemuseum heeft voor het MBO verschillende workshops en activiteiten. Bij het museumprogramma Van KIJKEN naar ZIEN leren de mbo-studenten kritisch te kijken aan de hand van kunst. Door hierover in gesprek te gaan leren ze van het programma maar ook vooral van elkaar. Daarnaast zijn er twee lessen beschikbaar bij de collectiepresentatie Dwarsverbanden. Op deze pagina vind je alle mogelijkheden:

1. Van kijken naar zien
2. Museumlessen op maat
3. Rondleiding NewsArt
4. Het verleden in het nu

1. van Kijken naar Zien

Dit museumprogramma is gebaseerd op het gelijknamige museumprogramma 'Van KIJKEN naar ZIEN' van Museum Boijmans Van Beuningen en ontstaan in een samenwerking met uitgever Codename Future (o.a. van de MBO burgerschapsmethode 'De maatschappij dat ben JIJ') dankzij de steun van Fonds 21, Van Leeuwen van Lignac Stichting, Ars Donandi + W.J.O. de Vries en Tomenco Management & Consultancy​.

Kritisch denken is een belangrijke vaardigheid voor elke mbo-student. Maar om kritisch te denken, moet je ook kritisch kijken: wat zie ik eigenlijk en zie ik hetzelfde als jij? Het lesprogramma van KIJKEN naar ZIEN leert jongeren kritisch te kijken aan de hand van kunst. Door hierover in gesprek te gaan leren ze van het programma maar ook vooral van elkaar. Al kijkend en pratend worden ze zich bewuster van de invloed die aannames, vooroordelen en perspectieven hebben op je blik.

Het lesprogramma is een aanvulling op de burgerschapsmethode De maatschappij dat ben JIJ van Codename Future, ter verdieping van het kritisch denken. 

Wat houdt het in?

  • Een (voorbereidende) les in de online omgeving de Teacher’s Tool van Codename Future;
  • Het speciaal ontwikkelde museumprogramma van KIJKEN naar ZIEN in Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Centraal Museum Utrecht, Van Abbemuseum Eindhoven of Fries Museum Leeuwarden.

Praktische informatie:
Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 15 personen
Duur: 1 uur / € 7,50 per persoon
Aangeraden volledige 'Van Kijken naar Zien' programma:
Duur: 1.5 uur / € 10,00 per persoon

Graag minimaal twee weken vooraf reserveren. De voorbereidende les van Codename Future is gratis.

Boek hier het Van KIJKEN naar ZIEN programma
Let op: het lesmateriaal en het museumbezoek dien je apart aan te vragen:

2. Museumlessen op maat

Deze museumlessen gaan verder dan een reguliere rondleiding waar kennisoverdracht voorop staat. Dus niet alleen “wat weet je van kunst?”, maar vooral “wat vind je ervan?” én hoe pas je de opgedane kennis toe in je eigen praktijk. Denk bijvoorbeeld aan onze multi-zintuigelijke aanpak, Alzheimerprogramma en uitgebreide samenwerking met zorgpartners. Maar ook over onze innovatieve manier van werken. Allemaal zaken waar jong professionals in opleiding meer over willen weten. 

Door middel van een gesprek op zaal worden de studenten geactiveerd en gestimuleerd om over kunst te praten en te discussiëren en hun ervaring te koppelen aan hun eigen leer- en praktijkomgeving. 

Praktische informatie:
Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 15 personen
Duur: 1 uur / € 7,50 per persoon
Duur: 1.5 uur / € 10,00 per persoon
Graag minimaal twee weken vooraf reserveren. De museumles kan naast een gesprek op zaal (kosteloos) aangevuld worden met praktische opdrachten. 

Met de museumlessen op maat willen we aansluiten op jouw wensen. Is er een specifiek thema dat nu in de klas aan bod komt? Wat is het niveau van de studenten? 

 

3. Rondleiding News Art

 

Een ontmoeting met kunst wordt een stuk leuker en interessanter als je een meer persoonlijke ingang kiest. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je met leerlingen dit voor elkaar krijgen?

Een van de vormen die wij hiervoor gebruiken is de workshop: 'Jouw nieuws van de dag'. Een krantenknipsel-workshop, waarbij studenten in de krant op zoek gaan naar een tekst of afbeelding die hen aanspreekt. Met dit in de hand gaan ze op zoek naar een kunstwerk dat voor hen goed bij hun keuze past. 

Op deze manier wordt de persoonlijke keuze iets meer geconcretiseerd en ontstaan er mooie discussies rondom de kunstwerken en hun relatie met de wereld waar we nu in leven. 

Praktische informatie: 
Vak: Kunst Algemeen, kunstgeschiedenis, Maatschappijleer, CKV
Maximale groepsgrootte: 15
Duur: 1,5 uur 
Kosten: € 10 
Graag minimaal twee weken vooraf reserveren.

4. Het verleden in het nu

Sporen van een koloniale geschiedenis

In de huidige tijd staat meer dan ooit het koloniale verleden bij iedereen op het vizier. De maatschappelijke urgentie is hoog, met name omdat het een gevoelig onderwerp aansnijdt. Een onderwerp waar we allemaal, bewust of onbewust, onderdeel van uit maken. Maar hoe ga je zo’n gesprek aan? Waar begint het eigen onderzoek en wat doe je vervolgens met die vergaarde kennis? In deze lessenreeks biedt het Van Abbemuseum scholen de mogelijkheid om samen met hun studenten dit onderwerp, al onderzoekend, te ontdekken.

Via de kracht van de verbeelding en door deze bewust aan te spreken, gaan studenten het gesprek met elkaar, zichzelf en de (museum)docent aan.

Deze tour bestaat uit een drietal lessen: voor -, tijdens - en na het museumbezoek. Vervolgens kan er na de drie lessen gekozen worden om nog wat dieper op het onderwerp in te gaan door middel van zogeheten verdiepingsopdrachten.

Kortom een tour gecombineerd met een uitgebreide lessenreeks, zonder extra kosten. Gaan jullie het onderzoek naar de verbeeldingskracht aan? Wij zijn benieuwd naar jullie inzichten!

Praktische informatie:
Wie: bovenbouw 
Wat: lesmateriaal in de klas (voorbereiding, nagesprek en verdiepende stof) en bezoek aan het Van Abbemuseum.
Duur: 2 lesuren + bezoek aan het museum 1,5u
Kosten: € 10,- p.p. (minimaal 8, maximaal 15 personen per groep)
Graag minimaal 2 weken van tevoren reserveren.
Vanaf september 2021 zijn hier de lesbrieven te downloaden.

CONTACT

Reserveer direct via dit formulier. Neem voor vragen over de inhoud van rondleidingen contact op met de afdeling educatie: educatie@vanabbemuseum.nl of noteer je vraag in het formulier. Dan nemen we snel contact met je op. 

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage