Workshops en activiteiten VMBO

Het Van Abbemuseum heeft voor het VMBO verschillende workshops en activiteiten. Ook is een zelfstandig bezoek of een museumles op maat mogelijk. Daarnaast hebben we sinds kort een speciale examenrondleiding, aangepast op het jaarlijkse eindexamenthema, die de VMBO leerlingen helpt zich voor te bereiden op het centraal examen. Op deze pagina vind je alle mogelijkheden:

1. Museumlessen op maat
2. Introductie op museum en kunst
3. Examenrondleiding VMBO 
4. Het verleden in het nu

1. Museumlessen op maat

Met de museumlessen op maat willen we aansluiten op jouw wensen. Wat is het (examen)thema dat nu op school aan bod komt? Wat is het niveau van de leerlingen? 
Deze museumlessen gaan verder dan een reguliere rondleiding waar kennisoverdracht voorop staat. Dus niet alleen “wat weet je van kunst?”, maar zeker ook “wat vind je ervan?”. Door middel van een gesprek op zaal worden de leerlingen geactiveerd en gestimuleerd om over kunst te praten en te discussiëren. Of het nu gaat om een eerste kennismaking met (hedendaagse) kunst, of de architectuur van het gebouw, laat ons weten wat je wensen zijn!

Praktische informatie:
Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 15 personen
Duur: 1 uur / € 7,50 per persoon
Duur: 1.5 uur / € 10,00 per persoon
Graag minimaal twee weken vooraf reserveren. De museumles kan naast een gesprek op zaal (kosteloos) aangevuld worden met praktische opdrachten. 

2. Introductie op het museum en kunst

Hoe ervaar je kunst en de wereld om je heen?

Waar denken leerlingen aan bij een museumbezoek? Hoe zorgen we er samen voor dat een leerling inziet dat een museum meer is dan alleen schilderijen aan een muur? Toegankelijkheid is hierbij een belangrijk gegeven. In deze tour maken leerlingen kennis met het Van Abbemuseum en hoe wij ons inzetten om het museum toegankelijk te maken voor iedereen. Voor alle mensen die nieuwsgierig zijn, met al hun culturele en lichamelijke diversiteit.

De workshop doet een beroep op de verbeelding via de verschillende zintuigen en leerlingen krijgen verrassende inzichten via diverse perspectieven. Met deze inzichten gaan leerlingen het gesprek met elkaar, zichzelf en de (museum)docent aan.

Deze tour bestaat uit een drietal lessen: voor -, tijdens - en na het museumbezoek. Vervolgens kan er na de drie lessen gekozen worden om nog wat dieper op de onderwerpen in te gaan door middel van zogeheten verdiepingsopdrachten.

Kortom een tour gecombineerd met een uitgebreide lessenreeks, zonder extra kosten. Komen jullie ons ontmoeten? Wij zijn benieuwd naar wie jullie zijn!

Praktisch:
Wie: onderbouw/bovenbouw mavo
Wat: lesmateriaal in de klas (voorbereiding, nagesprek en verdiepende stof) en bezoek aan het Van Abbemuseum.
Duur: 2 lesuren + bezoek aan het museum 1,5u
Kosten: € 10,- p.p. (minimaal 8, maximaal 15 personen per groep)
Graag minimaal 2 weken van tevoren reserveren.
Vanaf september zijn hier de lesbrieven te downloaden.

3. Examenrondleiding VMBO: Vermaak

In het Van Abbemuseum oefen je met het thema Vermaak in de collectiepresentatie Dwarsverbanden.
Kijk door de ogen van de kunstenaars en hoe zij deze thematiek terug laten komen in hun werk.
In deze tentoonstelling kom je kunst in allerlei verschijningsvormen tegen. Door de multi-zintuiglijke toepassingen zijn ze ook nog eens op zoveel manieren te ontdekken. Niet alleen met je ogen, maar ook met je oren, neus en handen. Het brede examenthema wordt levendig en bespreekbaar met deze speciale examenrondleiding, die theoretische concepten in de praktijk brengt. 

Praktische informatie:
Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 15 personen
Duur: 1 uur / € 7,50 per persoon
Duur: 1.5 uur / € 10,00 per persoon

ONLINE EXAMENTRAININGEN

Ben je niet in de gelegenheid het museum te bezoeken, maar toch geïnteresseerd in de examentrainingen? Ook dit jaar bieden Kleinkunstig en het Van Abbemuseum samen online examen tours. De digitale tour is zo gefilmd dat het lijkt alsof je écht door het museum loopt. Na een uitdagende rondleiding van de museumdocent, gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag met het werkblad dat hen voorbereidt op hun uiteindelijke examen. Een workshopdocent begeleidt hen hierbij. Klik hier voor meer informatie en boekingen.

4. Het verleden in het nu

Sporen van een koloniale geschiedenis

In de huidige tijd staat meer dan ooit het koloniale verleden bij iedereen op het vizier. De maatschappelijke urgentie is hoog, met name omdat het een gevoelig onderwerp aansnijdt. Een onderwerp waar we allemaal, bewust of onbewust, onderdeel van uit maken. Maar hoe ga je zo’n gesprek aan? Waar begint het eigen onderzoek en wat doe je vervolgens met die vergaarde kennis? In deze lessenreeks biedt het Van Abbemuseum scholen de mogelijkheid om samen met hun leerlingen dit onderwerp, al onderzoekend, te ontdekken.

Via de kracht van de verbeelding en door deze bewust aan te spreken, gaan leerlingen het gesprek met elkaar, zichzelf en de (museum)docent aan.

Deze tour bestaat uit een drietal lessen: voor -, tijdens - en na het museumbezoek. Vervolgens kan er na de drie lessen gekozen worden om nog wat dieper op het onderwerp in te gaan door middel van zogeheten verdiepingsopdrachten.

Kortom een tour gecombineerd met een uitgebreide lessenreeks, zonder extra kosten. Gaan jullie het onderzoek naar de verbeeldingskracht aan? Wij zijn benieuwd naar jullie inzichten!

Praktische informatie:
Wie: bovenbouw 
Wat: lesmateriaal in de klas (voorbereiding, nagesprek en verdiepende stof) en bezoek aan het Van Abbemuseum.
Duur: 2 lesuren + bezoek aan het museum 1,5u
Kosten: € 10,- p.p. (minimaal 8, maximaal 15 personen per groep)
Graag minimaal 2 weken van tevoren reserveren.
Vanaf september 2021 zijn hier de lesbrieven te downloaden.

Contact

Reserveer direct via dit formulier. Neem voor vragen over de inhoud van rondleidingen contact op met de afdeling educatie: educatie@vanabbemuseum.nl of noteer je vraag in het formulier. Dan nemen we snel contact met je op. 

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage