Workshops en activiteiten VMBO

Het Van Abbemuseum heeft voor de VMBO verschillende workshops en activiteiten. Ook is een zelfstandig bezoek of een museumles op maat mogelijk. Daarnaast hebben we sinds kort een speciale examenrondleiding, aangepast op het jaarlijkse eindexamenthema, die de Havo leerlingen helpt zich voor te bereiden op het centraal examen.

Op deze pagina vind je alle mogelijkheden.

Voor je naar het museum komt

Voor je naar het museum komt, kun je hier verschillende materialen vinden die je kunnen helpen. 

Spel: Combinary (alle leeftijden)
Leer onze collectie op geheel eigen wijze kennen! Combinary geeft jou de kans je eigen verhaal bij onze collectie kunstwerken te vertellen. 
Speel!

Film: Meet & Greet in het Van Abbe (alle leeftijden)
Neem een kijkje achter de schermen bij het Van Abbemuseum. 
Kijk!

Museumlessen op maat

Met de museumlessen op maat willen we aansluiten op jouw wensen. Wat is het (examen)thema dat nu op school aan bod komt? Wat is het niveau van de leerlingen? 
Deze museumlessen gaan verder dan een reguliere rondleiding waar kennisoverdracht voorop staat. Dus niet alleen “wat weet je van kunst?”, maar zeker ook “wat vind je ervan?”. Door middel van een gesprek op zaal worden de leerlingen geactiveerd en gestimuleerd om over kunst te praten en te discussiëren. Of het nu gaat om een eerste kennismaking met (hedendaagse) kunst, of de architectuur van het gebouw, laat ons weten wat je wensen zijn!

Praktische informatie

Maximale groepsgrootte: 20 (HAVO/VWO/MBO) / 15 (VMBO)
Duur: 1 uur 
Kosten: € 7,50 per persoon

Graag minimaal twee weken vooraf reserveren. De museumles kan naast een gesprek op zaal (kosteloos) aangevuld worden met praktische opdrachten. 

Qiu Zhijie, 2017. Detail of The Imaginary Geography

Workshop Mapping Utopia

Voor leerlingen VO Te boeken op donderdagen en vrijdagen vanaf 11.00 – 17.00 uur gedurende de periode van de tentoonstelling: 1 april t/m 24 september 2017

Zo’n 500 jaar geleden verscheen het boek Utopia van Sir Thomas More over een vreemd en onbekend eiland waar men harmonisch en gelukkig samenleeft. Verschillen in religie, sociale afkomst en politieke voorkeur leiden hier niet tot conflict, maar men respecteert elkaar in verscheidenheid. More illustreerde zijn verhaal met een getekende kaart van het eiland. Religies, levenswijzes, filosofieën, mythes en ontwikkelingen vormen ook in het werk van de Chinese Qiu Zhijie een belangrijke inspiratiebron. Hij toont zijn maatschappelijke utopieën in een serie wandvullende kaarten, getekend met zwarte inkt. 
In het Van Abbemuseum zijn er naast Qiu Zhijie nog meer kunstenaars die zich bezighouden met het maken van utopiën en kaarten. We gaan in het museum deze werken bekijken. Vervolgens gaan de leerlingen hun eigen utopische land verbeelden. Dit kan met inkt, krijt, verf en stiften aan een meterslange tafel met een lange rol papier. De gezamenlijke utopieën vormen gedurende de expositie een groeiend gesamtkunstwerk van fantasierijke visies op de toekomst.

VERDIEPINGSPROGRAMMA

Om de leerlingen voor te bereiden op de Mapping Utopia rondleiding en workshop in het museum bieden we een verdiepingsprogramma aan ter voorbereiding en reflectie. Deze kun je hier downloaden! De beeldbijlage ontvang je na boeking. 

Praktisch:
Maximale groepsgrootte: 20 (HAVO/VWO/MBO) / 15 (VMBO)
Duur: 1,5 uur 
Kosten: € 10,- per leerling

Unlock and reload: videoclip maken bij een kunstwerk

Tijdens de workshop 'Unlock & Reload' maakt een groepje leerlingen een video-clip voor een kunstwerk. De workshop start met een korte kunst speeddate: de museumdocent daagt je tijdens deze speeddate uit naar kunstwerken te kijken, vragen te stellen, te discussiëren maar ook zelf te creëren. Na de speeddate kiezen de leerlingen een kunstwerk dat tot de verbeelding spreekt en gaan ze aan de slag met het maken van een storyboard, een eigen choreografie en het kiezen van bijpassende muziek. In de studio wordt de performance opgenomen waarin ze plaatsnemen in een levensgrote projectie van het gekozen kunstwerk. Aan het eind van de workshop heeft ieder groepje een eigen videoclip: jijzelf als ster in jouw art-clip.
Deze workshop is in samenwerking met Miranda van der Zandt tot stand gekomen. Van der Zandt is vormgeefster en heeft veel ervaring met het organiseren van workshops voor het voortgezet onderwijs. De workshop sluit mooi aan bij het ontwikkelen van 21st Century Skills, waarbij het niet alleen draait om kunstbeleving en expressie, maar ook om samenwerking, creatief denken, (non verbale) communicatie en het verbeelden daarvan. Er is ook een uitgebreid verdiepingsprogramma beschikbaar.

Praktische informatie:
Vak: Beeldende vakken
Maximale groepsgrootte: 20
Duur: 1,5 uur

Kosten: € 10 per persoon

Graag minimaal twee weken vooraf reserveren.

Examenrondleiding VMBO

Ook dit jaar vinden er weer examenrondleidingen plaats die VMBO-leerlingen voorbereiden op hun centraal examen. Dromen zijn vaak onderwerp van kunst, ook in de Van Abbe collectie. Alleen al omdat kunstenaars vaak spelen met de werkelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan de op zijn kop hangende Volkswagen Kever van Kusolwong. Daarin kun je liggen dromen, maar het werk op zichzelf doet ook denken aan een droom over een verre reis of een onbekend land. Yves Klein droomde van het perfecte blauw en vond het; hij ontketende een echte 'blauwe revolutie'.

Examenrondleiding met de robot

Er gaat niets boven het fysiek ervaren van kunst. Maar soms is er te weinig tijd en ruimte voor een museumbezoek. In het Van Abbemuseum kun je daarom ook een robot-tour doen.

Vanuit het klaslokaal log je in en bestuur je de robot zelf door het museum. De hele klas kan via het digibord meekijken. Zo beleef je wel het museum en de kunstwerken, zonder de klas uit te hoeven. Een mooie aanvulling op je eigen examentrainingsprogramma.

Je kunt een rondleiding boeken door een museumdocent. Hij of zij loopt dan samen met de robot langs de kunst die te maken heeft met het examenthema. Via de webcam geeft de rondleider toelichting en stelt hij of zij vragen aan de leerlingen.

Maar je kunt ook zelf in de klas toelichting geven bij het werk dat je wilt bekijken en de discussie op gang brengen. In dat geval loopt er wel een begeleider mee met de robot in het museum, maar neem jij als docent de leiding.

Spreek je ideeën en vragen met ons door! 

Contact

Neem voor vragen en boekingen contact op met de afdeling educatie:
educatie@vanabbemuseum.nl.

Home