samen kijken, meer zien

Workshop - Samen kijken, meer zien

"Beoordeel een kunstwerk nooit naar zijn gebreken."
Washington Allston

Workshop geïnspireerd op de methode ‘Visual Thinking Strategies’

Tijdens deze workshop worden de deelnemers uitgenodigd samen een aantal kunstwerken te bekijken en te bespreken. De gespreksleider stelt vragen, koppelt terug wat er gezegd is, en vraagt door. Er is nooit een fout antwoord, want de basisvraag is wat er te zien is. Wat iemand ziet in een kunstwerk kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Ieder heeft zijn eigen kennis en ervaringen waardoor iedereen een ander referentiekader heeft. Het horen van andermans visie kan maken dat je je eigen eerste idee bijstelt. Of je bouwt al kijkend voort op wat een andere deelnemer zei. Samen haal je veel meer uit een werk dan je alleen had kunnen doen. 

De methode die de gespreksleider hanteert, is gebaseerd op Visual Thinking Strategies, een methode die ontwikkeld is vanuit het Museum of Modern Art in New York. Daar bleek dat bezoekers weinig van een rondleiding onthouden als de aangeboden informatie onvoldoende aansluit bij hun belevingswereld. (Zelfs wanneer ze het tijdens de rondleiding heel interessant vonden!) Het vertrekpunt bij deze methode is daarom de inbreng van de bezoeker, niet de kennis van de gespreksleider. Iedereen, ongeacht opleiding en culturele achtergrond kan eraan deelnemen, er is geen achtergrondkennis vereist. 
Door te benoemen wat je ziet, ga je scherper kijken. Door het vernemen van verschillende visies, verbreed je je blik. Samen kijken leidt tot meer zien!

De kosten voor deelname aan deze 1,5 uur durende workshop bedragen vanaf € 18,- per persoon. Maximaal 15 personen per groep.

Wat biedt het u?

• Anders leren kijken
• Beter leren luisteren
• Goed formuleren

Meer informatie

Voor meer informatie over onze workshops of een offerte kunt u contact opnemen met Golda Maas 
T: +31 (0)40 238 1042
E: reserveringen@vanabbemuseum.nl

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage