Abbie de Quant - Waterspiegel - Concert ism Axesjazzpower

Abbie de Quant
music

Abbie de Quant - Waterspiegel Concert ism Axesjazzpower

30/03/2014
14:00

Poëtisch programma rond werk Sigalit Landau

Fluitiste Abbie de Quant presenteert haar nieuwe voorstelling Waterspiegel, een poëtisch en visueel muziekprogramma rondom videowerken van de Israëlische kunstenares Sigalit Landau. Vanaf zondag 9 maart geeft zij samen met klarinettist David Kweksilber, accordeoniste Marieke Grotenhuis en zangeres Kristina Fuchs een drietal voorstellingen in Amsterdam, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Komend seizoen volgen er meer optredens. De bekende Nederlandse componist Guus Janssen schreef nieuwe werken voor Waterspiegel. Huub Oosterhuis en Marleen Stolz dragen - vooraf opgenomen - poëzie voor van de vermaarde Israëlische dichter Mordechai Geldman.

Toen Abbie de Quant twee jaar geleden de videokunst van Sigalit Landau tijdens de Biënnale in Venetië ontdekte, werd zij er direct door gegrepen. “De fascinerende beelden laten mij sindsdien niet meer los. Ze zijn niet alleen poëtisch maar ook maatschappijkritisch, rakend aan heden en verleden van Israël. Het water is een terugkerend thema in het werk van Landau. Als bron van leven maar ook als aanleiding voor oorlog. Het schaarse water wordt in het Midden-Oosten met zorg omgeven, bewaard, gekoesterd maar ook verdedigd.”

Het programma Waterspiegel is opgebouwd rond een zevental video’s van Landau. In de video Salted Lake zakken twee schoenen, bedekt met zoutkristallen uit de Dode Zee, door het ijs op een zoetwatermeer in Polen. Dit werk raakt sterk aan een collectieve herinnering en pijn. In de video Azkelon spelen jonge mensen het spel landjepik, op het strand bij Gaza. Er worden grenzen getrokken en weer gewist.”

Sigalit Landau (Jeruzalem, 1969) is  beeldhouwster en video- en installatiekunstenares en daarbij vooral een bruggenbouwer. Landau studeerde aan de Bezalel Academy of Art and Design. Zij exposeerde onder meer in het MoMA in New York, op de Documenta in Kassel en op de Biënnale in Venetië. Kijk ook op .

Abbie de Quant organiseerde al eerder succesvolle muziektheaterproducties. Vorig seizoen speelde zij onder de titel Liefde in Muziek en Poëzie een serie concerten met Remco Campert, Ramsey Nasr, Hans Dagelet en Carel Alphenaar.

Abbie de Quant - fluit, David Kweksilber - klarinet, Marieke Grotenhuis - accordeon, Kristina Fuchs - zang. Videowerken van Sigalit Landau. Huub Oosterhuis en Marleen Stolz dragen poëzie voor van Mordechai Geldman.

Toegang gratis op vertoon van geldig entreebewijs museum of €3,50 voor alleen het concert.

Homepage