Like Lissitzky - Yksi Expo, in samenwerking met het Van Abbemuseum

banner Yksi
Like Lissitzky
event

Like Lissitzky Yksi Expo, in samenwerking met het Van Abbemuseum

12/01/2013 - 28/04/2013

Onder de titel 'Like Lissitzky' laat een aantal creatieven uit Eindhoven met uiteenlopende achtergrond een eigentijdse reactie zien op het werk van de veelzijdige Russische kunstenaars El Lissitzky en Ilja Kabakov. Behalve kunstenaar was Lissitzky ook architect, interieurontwerper, schrijver en fotograaf en ook Kabakov kent een veelzijdig oeuvre. Een selectie van hun werken is op dit moment te zien in het Van Abbemuseum in de tentoonstelling 'Lissitzky – Kabakov, Utopie en werkelijkheid'. 
De creatieve reacties op de oeuvres van deze Russische kunstenaars worden van 12 januari tot en met 28 april gepresenteerd bij Yksi Expo op Strijp-S.

Deelnemers aan Like Lissitzky zijn:

> Grafisch bureau Volle Kracht, Marcel Sloots: Create your own Lissitzky

Marcel Sloots nodigt bezoekers, jong en oud, uit om in een mum van tijd hun eigen Lissitzky te maken met deze interactieve installatie. Zij kunnen de basisprincipes van alles wat Lissitzky heeft voortgebracht gebruiken of misbruiken. Construeer, bouw, mix en druk af.

> Grafisch kunstenaar Henri van Nuenen: EL in Zomerheide

Henri van Nuenen ontwierp het caravanpark Zomerheide (bij Eindhoven), de woon- en werkplaats van Roodkapje, Oma en de Zager. Nu verschijnt de figuur El Lissitzky. Beeldelementen uit zijn werk vinden een plek in de getekende wereld van Zomerheide. EL verblijft tijdelijk in het caravanpark

> Architect Heleen van Heel: Utopia

Heleen van Heel geeft een utopische verbeelding van de wereld van Kabakov en Lissitzky. Zij maakt een ‘krater’ in een kleiachtig landschap die de basis vormt van waaruit afbeeldingen van werken van beide kunstenaars worden vergezeld door fantasiefiguren en -vormen. De drie landschappen zijn werkplaatsen voor verbeelding en interpretaties.

> Fotograaf Norbert van Onna: Een vergelijkbaar beeld met een andere inhoud

Norbert van Onna laat zien dat het eigentijdse beeld dezelfde abstracte elementen kan bevatten als het beeld van El Lissitsky destijds. Bijna honderd jaar later is de inhoud echter honderdtachtig graden gedraaid. Waar destijds de idealen zoals het communisme de utopische modellen waren voor een nieuwe wereld zijn dat nu in een zelfde uiterlijke vorm de idealen van het individualisme en de volledige vrijheid van expressie. Een vergelijkbaar beeld met een geheel andere inhoud.

> Meubel en interieur studio Yksi Ontwerp: Who’s Table?

Kijkend naar het werk van Lissitzky en Kabakov heeft Yksi een combinatie gemaakt van hun vormen en communicatie. Met als resultaat een nieuw beeld met nieuwe en oude kenmerken en verwijzingen. Tijd, suprematisme, idealisme, Russen, vrijheid, schaken, vodka, anders denken en reageren. Het vrij interpreteren van hun werk gaf inzicht en plezier en soms een andere kijk op hun oeuvre. Heerlijk! Soms is het goed om net wat langer stil te staan en net wat meer te zien. Dank Lissitsky, dank Kabakov.

Lezing David Hamers

Daarnaast geeft David Hamers, onderzoeker Stedelijk Gebied en lector Stad & Land een lezing over utopieën, een thema dat ook terugkeert bij Lissitzky. Hamers gaat in op de cultuurfilosofische achtergronden van utopisch denken en legt verbanden met ruimtelijk ontwerp en stedelijke ontwikkelingen.