programme

event

School voor Jineolojî Studies evenement in het volksparlement

02/06/2019
12:00 - 16:30

Op zondag 2 juni van 12:00 tot 16:30 uur vindt er in het volksparlement een evenement plaats: School voor Jineolojî Studies

Let op: alleen toegankelijk voor vrouwen
Voertaal: Koerdisch en Nederlands (simultane vertaling)

Het evenement is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig.

Jineolojî (vrouwenwetenschap) is een nieuwe wetenschap die is ontwikkeld in de Koerdische revolutionaire beweging. Centraal staat het bewustzijn dat er een directe relatie bestaat tussen het patriarchaat, de natiestaat en globaal kapitalisme. Daartegenover stelt Jineolojî dat een radicale mentaliteitsverandering noodzakelijk is, gebaseerd op de geschiedenis en kennis van vrouwen, minderheden en staatlozen. Niet alleen theorie, maar vooral ook de dagelijkse praktijk staat centraal in deze nieuwe wetenschap, om een samenleving te creëren op basis van zelfbestuur, seksegelijkheid, coöperatieve economie en sociale ecologie.

Tijdens de School voor Jineolojî Studies zullen vooraanstaande denkers van deze nieuwe wetenschap presentaties geven over de ontstaansgeschiedenis en praktijk van Jineolojî, met nadruk op de politieke dimensie van geweld tegen vrouwen. Voor geïnteresseerden zijn er vervolgens werkgroepen om vraagstukken in Jineolojî verder te verdiepen.

Met bijdragen van Zeynep Yüce (Stichting Helin); Alye Yurdan (Koerdische Vrouwenorganisatie Europa, TJK-E); Haskar Kırmızıgül (Comite Jineolojî Europa); Fatma Demirhan (ifwf — Internationale Vrije Vrouwenstichting); Meike Nack (Weqfa Jina Azad). Muziek door Sosin.

School voor Jineolojî Studies is geprogrammeerd door ifwf — Internationale Vrije Vrouwen Stichting in de context van het doorlopende project “Museum als Parlement,” een samenwerking tussen de Democratische Federatie van Noord-Syrië, de Koerdische Culturele Vereniging van Eindhoven en Studio Jonas Staal.

 

 

PROGRAMMA

12:00-12:10
Welkom door Evelien Scheltinga (Van Abbemuseum)

12:10-12:20
Introductie op programma door dagmoderator en vertaler, Zeynep Yüce (Stichting Helin)

12:20-12:40, presentatie
Jineologie, Geweld tegen Vrouwen is Politiek, Alye Yurdan (Koerdische Vrouwenorganisatie Europa, TJK-E)

12:40-13:30, lezing
Jineologie, Geschiedenis en Praktijk, Haskar Kırmızıgül (Comite Jineolojî Europa)

13:30-14:00
Publieksvragen

14:00-14:30
Muziek van Sosin

14:30-14:45
Pauze

14:45
Workshop #1. Samen werken: organisatie en zelfbestuur van vrouwen, Fatma Demirhan (ifwf — Internationale Vrije Vrouwen Stichting)
Workshop #2. Campagne geweld tegen vrouwen: strategie en actie, Alye Yurdan (Koerdische Vrouwenorganisatie Europa, TJK-E)
Workshop #3. Jinwar: het eerste vrouwendorp van de revolutie, Meike Nack (Weqfa Jina Azad)

16:10-16:30
Verslag van de werkgroepen in het volksparlement, samenvatting moderator en stappen voor de toekomst

16:30
Eten en drinken in het museumcafé