Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Kijken & luisteren

Documentaire Piet Oudolf

Afgelopen zomer konden bezoekers met de Tuintoer op ontdekkingstocht in de tuin van het Van Abbemuseum: het grootste kunstwerk in de collectie. De voortuin van het museum is ontworpen door tuinarchitect Piet Oudolf: “Ik zie de tuin graag als een levend schilderij. Alle verschillende kleuren, vormen, lijnen en structuren zijn samen een bijzonder geheel waarin van alles te ontdekken is.” Voor deze Tuintoer verzorgde hij een unieke digitale introductie in de vorm van een mini-documentaire:

Verborgen museumschatten

Benieuwd naar de museumstukken uit onze collectie die zelden of nooit aan het publiek worden getoond? Voor de reeks 'Verborgen Museumschatten' dook presentatrice Mascha de Rooij in de depots, archieven, kluizen en kelders van negen Brabantse musea, waaronder het Van Abbemuseum.

Bekijk het museum door de ogen van twee dansers

De jonge dansers Tommy & Rowan zijn pas 17 en 16 jaar oud, maar in het najaar van 2020 werden ze samen uitgeroepen tot winnaar van Holland's Got Talent. Onlangs voerden ze een bijzondere performance op in het Van Abbemuseum. 

Het Thuismuseum in het Van Abbemuseum

Jip van My Daily Shot of Culture bracht een bezoek aan het Van Abbemuseum voor Thuismuseum. In deze video gaat ze op verkenning uit en ontdekt ze wat het museum zoal te bieden heeft.

Multizintuiglijk museum

Deze tijd biedt een uitgelezen kans om te herevalueren wat kunst voor ons kan betekenen. In deze video zien we het Van Abbemuseum door de ogen van cabaretier Vincent Bijlo, die blind werd geboren. Hij laat ons zien dat we kunst op meerdere manieren, met verschillende zintuigen kunnen ervaren. In zijn woorden: een “spannende ontdekkingstocht”. Parastone Den Bosch creëerde in opdracht van het Van Abbemuseum een speciaal 3D voelbaar object van een schilderij van Picasso uit de museumcollectie. Op die manier kun je via de tast ervaren hoe een kunstwerk er uit ziet. 

De cultuursnuivers in het Van Abbemuseum

Voor de videoreeks Cultuursnuivers bezochten Jonah en Romano, Gary en Stacey, Nel en Rem, en Maja en Liselotte ook het Van Abbemuseum. Daar bekeken ze een aantal kunstwerken. Conservator Steven ten Thije vertelt daarbij het verhaal achter drie werken, zodat je weet waar je naar kijkt. 

De keuze van... Charles Esche

Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum, maakte een speciale video waarin hij vertelt over wat kunst voor hem betekent in deze tijd en hoe de huidige crisis de wereld ten positieve kan veranderen. Hij koos hiervoor het kunstwerk Untitled (Wroblewski) (2005) van Wilhelm Sasnal (Tarnów, 1972).

Loop door het Van Abbemuseum met iemand die slechthorend is

In deze video nemen Barbara en Judith je mee op een rondleiding door het museum vanuit hun eigen perspectief: als slechthorenden.

John Körmeling

Aan de buitenkant van het Van Abbemuseum vind je de kortste overdekte brug ter wereld: een iconisch knalroze kunstwerk van de Eindhovense kunstenaar en architect John Körmeling. Hij speelt graag met het begrip ruimte en de verschillende manieren waarop mensen daar gebruik van maken — vaak met een goed gevoel voor humor. Het museum heeft ruim 50 werken van Körmeling opgenomen in de collectie. In deze aflevering van de Kunst is Lang podcast van Mister Motley kom je meer te weten over deze kunstenaar.

Luisterroute

In deze onconventionele luisterroute neemt de Vlaamse theatermaker Lucas de Man je mee op een avontuur door het Van Abbemuseum. Je hoort verborgen verhalen, een blik achter de schermen en achtergrondinformatie over de topstukken en de architectuur van het museum. In combinatie met muziek, interviews met museummedewerkers en historische geluidsopnames is dit zeker niet de gemiddelde audiotour! De route werd samengesteld door Johan Idema, in samenwerking met Ferry Piekart en Chris Bajema.

Klik hier om de luisterroute terug te luisteren.

Kijken & luisteren

Podcast: Dat kan m'n kleine nichtje ook

Noortje Veldhuizen en Gisbert Van Baalen van de podcast 'Dat kan m'n kleine nichtje ook’ brachten een bezoek aan het Van Abbemuseum. Beluister de podcast hier. In deze video krijg je alvast een voorproefje.

Meerstemmige collectie

Met ons Meerstemmige Collectie project kun je als luisteraar meekijken over de schouders van verschillende Eindhovenaren. Zij hebben kunstwerken uit de collectie van het van Abbemuseum verrijkt met hun spontane observaties - van buurman, zaalwacht of promotor van het museum tot expat. Ze hebben bijvoorbeeld ook deze foto uit onze collectie voorzien van twee audiofragmenten: Kolobrzeg, Polen, 27 juli van de Nederlandse fotograaf Rineke Dijkstra. Ze vertellen, door elkaar heen, welke gevoelens dit werk bij hen oproept. Op die manier nodigen ze je uit om het kunstwerk door hun ogen te bekijken. Bekijk hier een overzicht van de werken die voorzien zijn van één of meerdere audiofragmenten en lees hier meer over het project.

Kijken & luisteren