affiches / vormgevers
Het directoraat van Edy de Wilde (1946-1963)
Tijdens het directoraat van De Wilde waren drie grafisch vormgevers voor het museum actief, met als meest beeldbepalende de ontwerpen van Wim Crouwel:
- 1946-1955: Herman Rademaker
- 1956-1963: Wim Crouwel
- 1963-1965: Will van Sambeek
Literatuur:
- Alphabets: een gesprek over de oorsprong en werkmethoden van Crouwels letterontwerpen
- Idea 323: Themanummer van het Japanse tijdschrift Idea dat in zijn geheel is gewijd aan zijn experimentele typografische werk
- Oeuvreprijs 2004: publicatie n.a.v. het toekennen van de Oeuvreprijs 2004 aan Crouwel door het Fonds BKVB
Het directoraat van Jean Leering (1964-1973)
De museale samenwerking tussen Jean Leering en zijn grafisch vormgever Jan van Toorn was bijzonder hecht. In een interview in oktober 1968 formuleerde Leering het als volgt: ‘Ik kies voor die kunstenaars die naar mijn gevoel de grootst mogelijke aanleiding geven door wat zij kunnen laten zien aan werk, om dat creatieve zicht op de werkelijkheid te stimuleren en tot ontplooiing te brengen’. Door een sterke combinatie van fotografie en typografie ontwierp Van Toorn in het oog springende affiches, catalogi en uitnodigingen waaruit vaak een geladen functionaliteit en een maatschappelijk engagement sprak. Zijn rol reikte echter verder: Leering vond in hem een ideale gesprekspartner voor een in het oog springende museale informatieverstrekking. De bezoeker zou immers aan de hand van de tentoonstellingen moeten worden geactiveerd.
Literatuur:
- Critical Practice: monografie (fulltext)
- Design’s delight: een monografie die zijn werk in een sociaal-culturele context plaatst
- En / Of: Over TEGENspraak in het werk van Jan van Toorn : drie essays waarin wordt nagegaan hoe de beelden van grafisch vormgever Jan van Toorn totstandkomen
- Toespraak Jan van Toorn opening tentoonstelling Fotograferen met Cézanne (2009)
Het directoraat van Rudi Fuchs (1975-1987)
Tijdens Fuchs’ directoraat zou de grafisch ontwerper Walter Nikkels een beeldbepalende rol vervullen. Nikkels werk beperkte zich niet uitsluitend tot typografie. Hij richtte vele tentoonstellingen in waaronder de documenta 7 (1982) en in 2003 de Van Gogh tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum.

Literatuur :
- Walter Nikkels: kleine monografie (Eindhoven : Greve, 2005)
- Walter Nikkels: Depicted Abgebildet Afgebeeld (Amsterdam : Valiz, 2013)
Het directoraat van Jan Debbaut (1988-2003)
Tijdens Debbauts directoraat zou de Arlette Brouwers de grafische vormgeving van het museum ter hand nemen. Het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) toont een breed overzicht van haar werk. Brouwers uitgaven voor het museum kwamen regelmatig in aanmerking voor de prijs van de ’Best Verzorgde Boeken’ van de Stichting CPNB (1991-1993, 1995-1996 en 1998).
Het directoraat van Charles Esche (2004-….)
Tijdens het directoraat van Charles Esche wordt het werken met een vaste grafische vormgever vrijwel geheel losgelaten. Naast ontwerpateliers als Metahaven, Mevis & Van Deursen zou vooral het Rotterdamse ontwerpatelier 75B op reguliere basis een bijdrage leveren aan de grafische en institutionele identiteit van het museum. De publicatie ‘Introducing : Culture Identities – Design for Museums, Theaters, and Cultural Institutions’ geeft een beeld van de grafische vormgeving tijdens het directoraat van Charles Esche.