De Kunstmap: Reinoud van Vught

De Kunstmap: Reinoud van Vught

Kunstwerk no. 4
10/07/2018

"Ik kijk wat de verf en het doek me te vertellen hebben, daar ga ik van uit."

Reinoud van Vught (Goirle 1960) is kunstschilder. Wie zijn werk ziet kan daar niet om heen. Verf, kleur, beweging, toeval, natuur; dit zijn de ingrediënten die voor hem elementair zijn en zijn werk tot kunst verheffen.  Vooral de florale natuur inspireert hem. De groeivorm van planten, de kleur, de schoonheid, de agressie en lieflijkheid zijn voor hem principiële aspecten die hij in de plantaardige natuur terug vindt.  Menselijke emoties vertaalt hij in natuurvormen. Maar niet alleen de voorstelling die dan zichtbaar wordt is voor hem als schilder van belang. De huid van het kunstwerk moet zowel voor de hand als het oog tactiel zijn en de intentie uitstralen die de kunstenaar er in wil leggen. Schilderen is altijd een natuurlijk proces. Organische structuren die vanuit het toeval van een natuurlijke beweging ontstaan zijn soms de basis voor een werk. De overeenkomsten tussen een hand die door de verf beweegt en elementen van natuurlijke groei ontstaan dan op die toevallige basis. Het lijkt of het schilderij zichzelf kan schilderen. Zo wordt het  natuurlijk werkproces voor hem gedefinieerd. De associaties die natuurlijke vormen bij hem opgeroepen veranderen in verf en inkt. Is het schilderkunst of is het in verf gematerialiseerde poëzie? Daarbij lopen zijn tekeningen en zijn schilderijen per definitie parallel aan elkaar en verliezen op natuurlijke wijze het onderscheid.

Zijn werk kan onverwachte maten aannemen. Details in voorstellingen die ontstaan op papier van groot formaat kunnen aanleiding zijn om daarin meerdere werken te herkennen. Vooral doordat hij zichzelf toestaat het experiment aan te gaan met verschillende materialen die hem op dat moment uitdagen, kan dat leiden tot nieuwe inzichten in schilderkunst.

Voor de Kunstmap van de Vrienden van het Van Abbemuseum maakte hij tachtig florale motieven op prachtig papier met inkt en acryl, waarin alles wat hem tot een kunstenaar maakt, zichtbaar wordt. De plantaardige natuur, de kleur, de groeivorm, de transparantie, het licht, de aarde, emoties. Tachtig keer wordt het thema in een spannende sessie uitgewerkt. De verf en de inkt spat uiteindelijk bijna van het papier.

Reinoud van Vught studeerde in Breda aan de Academie voor Beeldende Kunst St. Joost in Breda. Vriendschap en kunst verbinden hem met andere kunstenaars. Marc Mulders, Guido Geelen, Paul van Dongen, Ronald Zuurmond; samen vormen zij de Tilburgse School.

Bekijk hier de presentatie van Reinoud van Vught.