Guido van Buuren
Vrienden Van Abbemuseum

Guido van Buuren

Zachtaardige anarchist
13/09/2013

Een blog heeft als voordeel dat de schrijver ook van zijn eigen ontmoetingen kan verhalen. Het Van Abbemuseum biedt natuurlijk genoeg stof voor verhalen, maar soms gebeurt er iets aan de horizon dat van belang is. Deze verhalen zorgen  er voor  dat een museum, gesitueerd op een vaste plaats,  voldoende leeftocht meekrijgt om zijn energie verder te ontplooien. En zo’n verhaal van een toevallige ontmoeting , ver verwijderd in kilometers, kan nabij zijn door zijn intensiteit.

Guido van Buuren, normaliter advocaat, maar daarnaast ook hartstochtelijk schilder, pianist, dichter, tekenaar, roeier stapte op een dag het bisschoppelijk paleis te Roermond binnen. Een daad die niet velen ons durven nadoen en verklaarde daar dat hij de bisschoppelijke ruimte van  de Kruisgang in de Swalmerstraat  onvervaard wil veranderen in een kunsttempel. De Kruisgang is een bijna mythische plaats, een romaanse gang rond een prachtige tuin die uitnodigt tot meditatie . Een plaats die een mens doet wandelen, verzonken in zijn gedachten. En sinds William Kentridge weten we dat wandelen aan de basis staat van creativiteit. En deze ruimte, reeds meermalen het centrum van kunst, stond te wachten op het werk van Guido van Buuren.  En met hem vond ook de bisschop dat, zodat wij op dit moment kunnen genieten van een ongelofelijk schildersfeest.

Bij de opening werd een gedicht voorgedragen, door Guido geschreven, gedeclameerd door een vriend.

“HÉ BROEDER VOS!
Je ogen zieden:
Ik haat jullie.
Ik ken jullie soort.
Jullie roeien uit
Wat niet
binnen jullie paadjes leeft …

Guido de zachtaardige anarchist, de kijker naar de wereld om hem heen, schept poëtische dromen. Tintelend van kleur, ontdaan van braafheid, maar vervuld van tederheid.

Eigenlijk moet je gewoon gaan kijken, in die prachtige Kruisgang, de sacrale ruimte die gevuld is met licht, kleur en leven. Geen typische ‘Van Abbekunst’, maar zonder deze aardse bodem kan weinig kunst groeien. Dus moet het gedaan worden. Door Guido. Al meer dan dertig jaren lang