Het Van Abbe is geen Efteling
Vrienden Van Abbemuseum

Het Van Abbe is geen Efteling

08/03/2012

De Groene Amsterdammer van 1 maart 2012 publiceerde een interview met Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum en Ann Golstein, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De vraag die hen werd voorgelegd was: hoe kunnen musea van hedendaagse kunst voor zichzelf een nieuwe legitimiteit bevechten, nu alles wat abstract en vreemd is opzij geschoven wordt?

Charles Esche moet zich op dit moment te weer stellen omdat hij het Van Abbemuseum een voortrekkersrol laat spelen in de museumwereld, terwijl op het zelfde moment de gemeenteraad van Eindhoven de doelstelling van het museum alleen dan wil accepteren als het voldoende inkomsten kan genereren.

Ann Goldstein moet zich verweren tegen het publieke ongenoegen dat zij in de museumwereld bijna onzichtbaar is. In het interview geeft zij die
onzichtbaarheid een nieuw gezicht door ook hier nauwelijks aan het woord te komen.

Het gesprek gaat over het op dit moment ‘vijandige’ politieke klimaat in Nederland dat ogenschijnlijk abstractie en maatschappelijke betrokkenheid geen issue vindt in het museum.

Bent u geïnteresseerd in het interview kijk het dan hier terug.