In de Salon: Ingrid Simons
Vrienden Van Abbemuseum

In de Salon: Ingrid Simons

over Nederland, Portugal en Azulejo
06/03/2015

Vanavond worden we in de Salon weer eens verblijdt met een ongecompliceerde kunstenares. Ditmaal geen ingewikkelde kruisverbanden met het Van Abbemuseum, maar een avond genieten van prachtige kunst, gepresenteerd door een jonge kunstenares.

Ingrid Simons studeerde in 1999 af aan de academie. Vanaf dat moment weet zij zich staande te houden in een moeilijk artistiek en zakelijk metier. Volgens enkele gegevens is zij de enige van haar afstudeerjaar aan de academie die nog volledig als kunstenaar werkzaam is. Dat geeft aan hoe verschrikkelijk moeilijk het is om als kleine zelfstandige in dit vak op de markt te blijven. Daar is talent voor nodig, maar ook een goed gevoel voor public relations en sociaal gevoel. Deze eigenschappen bezit zij klaarblijkelijk.

De invloed van Portugal op haar werk is evident. De hele avond geeft zij blijk van een grote affiniteit met dat land, waardoor zij zowel als persoon als kunstenares is staat is te groeien in kwaliteit. De eerste werken die zij laat zien zijn nog ontstaan vlak na haar afstuderen en kenmerken zich door een pasteuze werkwijze in olieverf. Het onderwerp staat nog niet helemaal vast. Ingrid is nog zoekende naar haar thema. Ze doet onderzoek naar onderwerpen als kleding die zij in dikke pasteuze verflagen uitbeeldt. Later zal zij ontdekken dat het landschap haar thema is. De weg er naar toe verloopt via portretten, waarin zij de persoon meestal van de achterzijde benadert. Later verdwijnt de figuur en is het landschap voor haar een voldoende bron van inspiratie.

De massa van verf is voor haar belangrijk en is steeds in het verdere verloop van haar carrière van richting bepalend. De toets van het penseel, de dikte van de verflaag geven haar werk structuur en ritme. Opmerkelijk is dat juist door haar ogenschijnlijke grove werkwijze haar beelden aan detail winnen. Het beeld en de toets versterken elkaar en geven het werk een  grotere dynamiek.  Kleur is eigenlijk secundair, wat vooral later tot uiting komt als zij kleur vervangt door zwart, wit en grijzen en daarin vertalingen van kleur wil ontdekken. Dat moet uiteindelijk leiden tot grafisch werk, wat dan ook gebeurt. In het atelier Daglicht op het terrein van de TU/e vindt zij een ideale werkomgeving.

Portugal is voor haar het land van de nieuwe impulsen. Hier kan zij haar intuïtie volgen. De uitnodiging om daar in de omgeving van Lissabon als artist in residence te kunnen werken was voor haar een godsgeschenk. Nog vele bezoeken aan Portugal volgen en zullen in de komende jaren voor haar essentieel blijken te zijn.

In Portugal ontdekt ze de azulejo, een keramische techniek die zij in samenwerking met plaatselijke professionele keramisten kan ontwikkelen. De techniek van de azulejo is een aloude Portugese techniek. Het toepassen van gekleurde keramische tegels op muren tonen de rijkdom en verbeeldingskracht van de bewoner en de kunstenaar. De kunstenaar schildert met pigmenten zijn voorstellingen op biscuit gebakken tegels. Deze schilderingen worden opnieuw gebakken op een hoge temperatuur, ca. 1000 graden Celsius, en van een glazuurlaag voorzien, waardoor èn de kleur èn de glans optimaal worden. De tegels worden op binnenmuren, maar ook buiten op woningen en kerken aangebracht. In het woord azulejo zit het woord azul verscholen, dat blauw betekent. De techniek is door de Moren meegebracht vanuit Perzië.  In de achttiende eeuw importeerde Portugal grote hoeveelheden Delfts blauwe tegels, die in Nederland al beschilderd waren met Portugese voorstellingen!

Ingrid laat ook vazen draaien in de plaatselijke keramische werkplaats en beschildert die met de voornoemde techniek. Deze samenwerking levert verrassende werken op. Mogelijk zal de toekomst nog veel verrassingen brengen.

In het atelier Daglicht experimenteert ze met grafische technieken. Het landschap en al haar facetten is opnieuw voor haar het voorname onderwerp. De toyobo techniek waarin zij met foto polymeren experimenteert levert bijzondere prenten op.

Ingrid verzorgde een mooie avond, gevuld met kunst en enthousiasme voor een publiek dat haar bijzonder waardeerde.