In de Salon: van Shigaraki naar Hana
Vrienden Van Abbemuseum

In de Salon: van Shigaraki naar Hana

een kunstenaarsreis
07/12/2012

De Eindhovense kunstenares Mariëlle van de Bergh en haar partner Mels Dees verbleven negen weken in het keramische centrum Shigaraki in Japan. In de Salon, te midden van de tentoonstelling Hana in de bibliotheek, vertelden zij aan de Vrienden over hun indrukwekkende ervaringen. Keramiek, als een oermoeder van de kunsten, is in Japan na eeuwenlange ervaringen tot zeer grote hoogte gestegen. Vooral het keramisch centrum van Shigaraki is beroemd vanwege haar zeer bijzondere wijze van decoratie van steengoed. De oude technieken van het stoken in enorme ontwikkelde zich in de loop der tijd tot een zeer bijzonder spiritueel ritueel. De keramische producten die hun kleur ontvangen door een chemisch proces van samensmelting van veldspaat en houtas, gecombineerd met een enorme hitte van ongeveer 1350 graden en een uitgekiende manipulatie van rookgassen, zijn wonderschoon. Mariëlle en Mels hebben dit eeuwenoude proces mogen meemaken en hun kennis en vaardigheid in het kunstenaarscentrum verder kunnen ontwikkelen.

In het zeer fraaie boek Hana dat zij na afloop van de reis hebben gemaakt, is dit proces te volgen. Het boek, dat door hen in een kleine oplage, handmatig is geproduceerd  is een kunstwerkje op zich. Alleen al door de zeer fraaie keuze van Japanse dessins voor de omslag.

Als u het boek in uw bezit hebt kunt u uitgebreid kennis maken met hun artistieke ervaringen. Ook kunt u hun blog bezoeken op de website van de bibliotheek onder het item Japan-project.

Mariëlle en Mels hebben op hun eigen wijze de Salonavond weer een aparte glans gegeven.