Vrienden Van Abbemuseum

Ivo Schoofs

The Large Pendulum Wave
11/11/2014

Wetenschap ontmoet kunst! Het is weer GLOW.Eindhoven,  2014. Niet voor niets is Eindhoven van oudsher de Lichtstad. Deze week moet die naam weer waar worden gemaakt. We hebben een afspraak met Ivo Schoofs. De Vrienden van het Van Abbemuseum gaan in twee tranches bij hem en zijn Large Pendulum Wave op bezoek. Het is even zoeken. De Fuutlaan, bij de oude gebouwen van Van Gent en Loos. Rita zal een bordje plaatsen waar we ons moeten melden. Het is locatie 12 zei ze tegen me. Maar op dat huisnummer is niemand. Dan maar verder gelopen, daar waar in de verte gekleurde ronde lampen sierlijk een ballet creëren. Ik sta voor een enorme installatie, een indrukwekkend stalen gevaarte waarin een aantal lichtgevende bollen ritmisch bewegen en fantastisch van kleur veranderen. Elektronische muziek en rook omlijsten het spektakel. En daar is Rita, gewapend met een bordje dat ze manhaftig omhoog steekt in de donkere avond.

Ivo Schoofs is een vriendelijk ogende jonge man. Als natuurkundige werkzaam op het Natlab, werkzaam met optica. Samen met zijn vrienden deelt hij een obsessie  voor fantastische licht installaties . We kijken vol verwondering naar het lichtspel dat zich voor onze ogen afspeelt. In het donker wordt de groep in de juiste richting voor de installatie geplaatst, zodat de lichtobjecten als een zwierige lijn recht voor je uit bewegen. De lichtgevende bollen hangen aan stangen aan een stalen balk. De lengte van de stangen varieert, dat wil zeggen dat in een opeenvolgende rekenkundige rij de eerste stang het kortste is, de laatste het langst. Hierdoor ontstaan bij de beweging variaties, omdat de slingermomenten per lichtbol anders zijn.

Ivo legt uit dat in principe het systeem eenvoudig is. Een beweegbare zijbalk trekt alle 15  stangen met bol opzij en laat dan los. Hierdoor komen alle objecten in beweging, een sequentie die exact 2 minuten en 43 seconden duurt. De kortste stang slingert vanwege zijn lengte het snelt, namelijk 60 maal in 2 minuten en 43 seconden, de langste stang  slingert 51 keer.

De slingers zijn bijna wrijvingsloos door een heel dun luchtlaagje van 0.004 mm gelagerd. Na de vastgestelde tijdsperiode worden de lichtobjecten aan de stangen geremd en kan alles weer opnieuw beginnen.

We staan ademloos te kijken! De gedachte dringt zich op dat dit nu een voorbeeld is dat er zonder vrienden, beweging, kleur en muziek niets tot stand kan komen.