Kunstmap: Henri van Nuenen
Vrienden Van Abbemuseum

Kunstmap: Henri van Nuenen

De Zomerheide Bloedworstshow
06/12/2018

Henri van Nuenen is grafisch kunstenaar en maakt groot formaat digitale tekeningen, stift tekeningen en handmatige zeefdrukken.  In zijn eigen GRAPHIC ART ROOM organiseert hij met regelmaat onder de noemer ONEDAYSHOW eigenzinnige kunstpresentaties voor publiek.

In 30 jaar tijd heeft er een transformatie plaatsgevonden van grafisch ontwerper, vrij vormgever naar grafisch kunstenaar. Hij heeft projecten gerealiseerd gericht op het grensvlak tussen toegepaste vormgeving, design en beeldende kunst. Kunstkleurboeken (zoals onder andere Evoluonstad, Zeg Roodkapje en Pelvis), collectie behangkunst, luxe zeefdrukken, wandkleden Love Birds en stoffen collectie Hallo Gladiolen zijn in eigen beheer geproduceerd en uitgebracht.

In deze periode is de start gelegd voor de typische en krachtige beeldtaal dat zich kenmerkt door gedetailleerde en modern realistische tekeningen, strakke lijnvoeringen, sterk zwart/wit contrasten en felle en uitgesproken kleurpaletten. Zijn verhalende tekeningen zijn doorspekt met directheid, absurditeit, een dosis humor en zij bevatten een onderliggende inhoudelijke laag.

Sinds 2009 werkt Henri aan ZOMERHEIDE, een tijdloos beeldverhaal dat zich steeds meer ontvouwt in de loop van de tijd. Zomerheide is een kunstmatig bedacht landschap maar diepgeworteld in het Brabantse heidelandschap. Door tekeningen te maken verbeeld hij de wereld van een verlaten vakantiepark genaamd Zomerheide, wat nieuw leven ingeblazen wordt. Een vakantiepark dat in werkelijkheid bestond begin jaren ‘70 in de Somerense Heide.

Henri creëert in Zomerheide bijzondere shows en happenings. Door zijn beïnvloeding komen oude tradities in een nieuwe vorm tot leven, wat zorgt voor een hernieuwd levendig Zomerheide. In het landschap ZOMERHEIDE vinden nieuwe volksactiviteiten plaats, zoals Gladiooldansen, Tripsencircus en Bloedworstshow. Het kunstmatige landschap ZOMERHEIDE wordt steeds meer gevormd door eigen kweekbloemen, de FATAL FLOWERS. Bloedworsten, als ook gladiolen spelen een belangrijke rol in het beeldverhaal en zijn terugkerende beeldelementen.

Henri laat zich inspireren door traditie en volkscultuur, autobiografische verwijzingen en de botanische plantenwereld. Hij is gefascineerd door overwoekeraars en krachtige oerplanten. In zijn eigen bloementuin worden jaarlijks bijzondere bloemen opgekweekt die gebruikt worden voor teken-, vorm- en kleurexperimenten.

Voor de kunstmap heeft Henri de prent: DE ZOMERHEIDE BLOEDWORSTSHOW gemaakt. De scene is zeer gedetailleerd getekend om zo het effect van intimiteit te creëren. De prent is uitgevoerd in digitale printtechniek. De uiteindelijke prent is het resultaat van een uitgebreid tekenproces van bloedworsten en zittende mannen.

Twee vrienden in een typisch mannelijke zithouding gericht naar de fotograaf, houden een bloedworstperformance met 5 prachtig gemarmerde bloedworsten. Zittend op een loopplank in het heidelandschap, waar ze hun eigen podium hebben gecreëerd dat overwoekerd wordt door Heermoes. Het kunstje wordt bloedserieus uitgevoerd. Het is een vreemdsoortig vermaak, waarin de samenwerking het kunstje overeind houdt. 

Werk van Henri van Nuenen is onder andere gepresenteerd in: LFGWR- Den Haag, Designhuis Eindhoven, Kunstgebouw Den Haag, 100%Design Rotterdam, TodaysArt Den Haag, Concordia Enschede, Noord Brabants Museum Den Bosch, Art Company Eindhoven, YKSI Eindhoven, NTR uitzending Het Klokhuis en Dutch Design Week Eindhoven.

Meer informatie: