Kunstmap: Merel van Beukering
Kunstwerk nr. 7, maart 2019
Vrienden Van Abbemuseum

Kunstmap: Merel van Beukering

fotografie en poëzie door mysterie verbonden
12/04/2019

Merel van de Beukering is fotograaf, en wel in de betekenis dat zij de fotografie als middel gebruikt om haar eigen persoonlijke visie op de realiteit te tonen. Zij kiest voor eenvoudige alledaagse onderwerpen en plaatst die in onverwachte dynamische situaties. Merel overstijgt het documentaire karakter van de fotografie en hanteert fotografie als een poëtisch beeldend middel.

Merel van Beukering maakt speelse foto’s, zowel in opdracht als autonoom, waarin ze kleine en poëtische details van het alledaagse leven benadrukt. In haar werk onderzoekt zij het mysterie dat onder het oppervlak van de realiteit schuilt. Vaak zijn existentiële vragen daarbij het uitgangspunt. ’In mijn beelden vertaalt zich dat door dagelijkse voorwerpen onlogisch bij elkaar te brengen. Zo ontstaat er een nieuw beeld dat we niet gewend zijn om te zien, ik hou daarvan. Iets echt nieuws zien, wat in eerste instantie zo vertrouwd leek! Dan kan je zo vaak naar het beeld kijken, steeds voel je je toch weer verrast’.

De dynamiek in het beeld werkt ook erg mee aan het gevoel van mysterie.

‘De beweging die ik creëer bij het object  met een foto  in een milliseconde te kunnen vastleggen is heerlijk om te doen voor mij als kunstenaar. Steeds weer de beweging erin brengen en dan fotograferen. En ineens is daar het perfecte shot. Dat weet ik dan vaak ook echt meteen.  Dat dit ‘m is. Dan maak ik toch nog wat extra foto’s, altijd…  maar eigenlijk ben ik dan al heel blij, want ik weet. De foto zit er al tussen’! 

Expositie (een selectie)

2015 Watou Kunstenfestival, 35ste editie
2015 'Kunst & Design fair' SBK Amsterdam
2014 'Pop-up Art Store #1 Jonge kunst' Groningen
2014 'One minutes on tour' Power station of Art Shanghai
2013 'Wonder' Torch Art gallery Amsterdam

Voor meer informatie: zie hier de presentatie van Merel van Beukering.