Kunstmap: Rogier Walrecht
Vrienden Van Abbemuseum

Kunstmap: Rogier Walrecht

De imaginaire en de echte wereld
16/01/2020

"Ik zie een kunstwerk als een altaar, waar je de gedachten de vrije loop kunt laten, kunt fantaseren en een ander idee kunt krijgen van de werkelijkheid"

Rogier Walrecht tekent levende wezens, mensen en dieren, soms als individu, soms als lid van een groep. De psyche van deze levende wezens fascineert hem. Zowel die van het dier als die van de mens laat hij in zijn werk de confrontatie aangaan. Dit psychologische proces waarin zowel kijker als kunstenaar elkaar ontmoeten, is steeds een uitgangspunt voor zijn creatieve werk. Zijn figuren leven in een eigen bedachte wereld die hij met pen, potlood en kleurpotlood fijnzinnig tekent en waarbij werkelijkheid en imaginaire wereld door elkaar lopen en een bijzonder surreëel beeld ontstaat. De kijker mag deelnemer worden van zijn denkbeeldige wereld. Samen met de kunstenaar kan hij nieuwe beelden ontlenen aan de context die Rogier Walrecht heeft geschapen waardoor zijn werk steeds een deel van de persoonlijke realiteit wordt. Bij de zoektocht naar die wereld vol fantasie maakt Rogier gebruik van datgene wat de media hem kan bieden, waarbij hij het experiment niet schuwt.

Rogier Walrecht studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in 's-Hertogenbosch en Het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zijn werk was onder andere te zien in het Noordbrabants Museum, het Gemeentemuseum Arnhem, Arti et Amicitae Amsterdam en in Eindhoven in De Krabbedans en bij het Academisch Genootschap.

Voor de Kunstmap van de Vrienden van het Van Abbemuseum ontwierp hij ook het foedraal en de beukenhouten lijst waarin de negen kunstwerken bewaard kunnen worden.