Kunstmap: Stijn Peeters
Vrienden Van Abbemuseum

Kunstmap: Stijn Peeters

Chios Idomeni
03/10/2019

Stijn Peeters (Valkenswaard 1957) is een beeldend kunstenaar die in zijn werk zijn betrokkenheid met de wereld waarin wij leven duidelijk wil maken. Zijn opleiding tot illustratief vormgever aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch is in zijn huidig werk nog te herkennen door de figuratie nog steeds voorop te stellen.

Na een persoonlijke studie van het werk van Dufy, Matisse en het Duitse expressionisme voltooide hij zijn groei naar het kunstenaarschap in Maastricht, op de Jan van Eyck Academie.

Stijn Peeters mag een geëngageerde kunstenaar genoemd worden en daarom past hij ook zo goed in de collectie van het Van Abbemuseum. Peeters laat de menselijke eigenschappen zien in zijn werk. In zijn grafisch werk en op zijn doeken toont hij het dagelijks leven met al zijn mooie en soms ook minder mooie momenten. Dat kunnen beelden zijn die kunnen verrassen, soms ook verbijsteren.

Persoonlijke en actuele motieven verwerkt hij in zijn werk, waardoor hij zich soms laat inspireren door theatrale composities van bij hem geliefde meesters als Théodore Géricault, Charles Le Brun en Eugène Delacroix.

Recent werk van hem is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘Ooggetuigen van strijd Goya, Beuys, Dumas’. Voor de Vrienden maakte hij voor de Kunstmap een ets, die hij baseerde op de vluchtelingenstroom vanuit Syrië. Hij maakte de prent in relatie tot zijn doek- en tekeningenserie Chios Idomeni 1824 - 2016. In deze ets legt hij een verband tussen een schilderij van Delacroix en de actualiteit van de vluchtelingen uit Syrië.

De presentatie van Stijn Peeters is hier te bekijken.

Piet van Bragt