Vrienden Van Abbemuseum

Stijn Huijts:

als museumdirecteur jonglerend de toekomst vorm geven
03/07/2015

Het is een goede gewoonte om als afsluiting van een algemene ledenvergadering van de Vrienden iemand uit te nodigen die een frisse blik kan werpen op het kunstlandschap. Stijn Huijts is zo iemand. De periode in Sittard waar hij als bevlogen directeur het culturele klimaat kon opschudden en daarna zijn directeurschap in Heerlen, gaven hem voldoende inspiratie en bagage om in het prestigieuze Bonnefantenmuseum in Maastricht ook daar een nieuw elan te creëren.

Stijn Huijts is een bevlogen spreker, iemand die een oog voor de toekomst heeft en de durf om niet betreden paden te bewandelen. Vanavond geeft hij zijn publiek de kans om zich een beeld te vormen van de worsteling en jongleurkunde van zijn artistieke directeurschap. Humor is hem niet vreemd. De eerste dia die hij laat zien toont het Bonnefantenmuseum, waar de koepel vervangen is door een heerlijk softijsje. Gezien de heersende tropische temperatuur is dat een welkome verrassing.

In Heerlen, in Schunck, het voormalige Glaspaleis, kon hij experimenteren met een multidisciplinaire kunstinstelling.  Het samenspel van beeldende kunst, muziek, literatuur, architectuur, mode, design was inspirerend. In het Bonnefantenmuseum kan hij dit gegeven verder uitwerken. Daarbij wordt hij geholpen door een fantastische collectie en omgeving, de architectuur van Aldo Rossi. Deze architectuur die impliciet verwijst naar de plek waar het museum staat, de keramische geschiedenis van Maastricht en  de architectuur van Zuid-Nederland  die vooral zichtbaar gemaakt wordt  in de monumentale trap die als een symmetrie de bezoeker verwelkomt en herinneringen ophaalt aan stadsgedeelten van Luik.

Het Bonnefantenmuseum is een ‘breed’ museum. De collectie reikt vanaf de middeleeuwen tot de actualiteit van het heden. Dat biedt Stijn Huijts in zijn artistieke programma ook mogelijkheden om te spelen met zijn historische collectie, als contrast en aanvulling van zijn blik op de actualiteit van de kunst. 

Stijn Huijts gaat uitgebreid in op twee principes die voor hem fundamenteel van belang zijn. Getting the Picture is het eerste principe dat staat voor zijn aanbod van een kunstprogramma waarin meer waarheden worden geformuleerd. Kunst uit de regio, maar ook uit andere werelddelen. Getting the Picture is een kunstinitiatief waarin hij zich kwetsbaar durft op te stellen. Curating communities is zijn tweede principe. De curator moet bezig zijn met de buitenwereld. Hij moet laten zien hoe de buitenwereld zich in de cultuur presenteert. Cultuur buiten de muren van het museum, zoals zijn aanwezigheid op Pink Pop, de stap naar het DWDD PopUp Museum.  Hij realiseert zich dat aandacht voor de jeugd essentieel is, want de jeugd is de toekomst! Vandaar zijn programma YO, vergelijkbaar met de Young Art Crowd van het Van Abbemuseum.

Stijn Huijts schetst de grote lijnen van zijn beleid. De toekomst is ook voor hem ongewis. Digitalisering kan veel brengen  Maar ook daar staan vraagtekens vooraan. Maar de onduidelijkheid en ongewisheid  is ook de uitdaging. Uiteindelijk is er maar een groot ideaal.: zorg er voor dat elke bezoeker en cultuurdeelnemer in het museum zijn eigen verhaal kan toevoegen, zodat cultuur niet iets is van een afstand, maar een eigen verworvenheid.

 

Tijdens de Algemene ledenvergadering werden de activiteiten van het afgelopen jaar binnen de vereniging toegelicht. Deze avond nam Dries Steinmeijer na eenentwintig jaar afscheid als voorzitter van de vereniging, eveneens als de penningmeester Hans Schmitz. Er werd een nieuwe voorzitter verwelkomd: Esther Meijer en een nieuwe penningmeester Gijs Schoonderbeek. Wilt u zich een beeld vormen van de avond, klik dan op onderstaande link.

2015 Algemene ledenvergadering