Vrienden Van Abbemuseum

Stijn Peeters

kunstenaar tussen realist en hofnar
06/06/2012

Het was druk op de maandelijkse avond van de Vriendensalon. En erg gezellig. Je ziet dat er zich een vast publiek begint te vormen die deze avond verwelkomt. En dat is ook de bedoeling, het verstevigen van de band tussen museum en Vrienden. Daarbij zien wij gelukkig steeds meer nieuwe gezichten opduiken. Voor de kunstenaar die de avond verzorgt is dat een gelukkige gebeurtenis. Hij ontmoet zijn publiek en komt ermee in persoonlijk contact.
Guus Brand opende de avond met een inleiding die niet gespeend was van enig theater. Hij gaf een korte schets van Stijn Peeters, die hij beschreef als een kunstenaar die zich tegen de stroom ontwikkelt tot een realist. Zijn engagement houdt zijn oog gericht op de actualiteit van de dag, die hij al switchend tussen verschillende thema’s en technieken verbeeldt.

Stijn maakt duidelijk hoe belangrijk de politieke actualiteit voor hem is en hoe hij die parafraseert door vanuit een kunsthistorische context zijn visie in zijn werk te geven. Zijn mededogen met de vernederde en gemartelde slachtoffers in Abu Graib toont hij in een reconstructie van het schilderij ‘La Marseillaise’ van Delacroix. Onrecht is van alle tijden en kan steeds in bijna dezelfde setting verbeeld worden. Soms verbetert de wereld minder snel dan wij denken.
Via de Zwarte Schilderijen van Goya confronteert hij de kijker met de omgekeerde wereld: alles is anders dan wij menen te denken: de broek aan de armen, het vest aan de benen. Symbolisch staan wij zo in de wereld, machteloos tegenover alles wat ons overkomt.
Maar niet alles in zijn werk is zo vervuld van ernst. Hij schildert zichzelf als hofnar tussen politici. Hij doorziet het spel en kan het als nar een andere dimensie geven. Vooral in zijn talloze prenten maakt hij dit via beeldalliteraties zichtbaar.

Stijn eindigde de avond met een presentatie van drie belangrijke projecten: ‘Stijn zegt Hey’, ‘Touchscreen’, samen met Anouk Bax en ‘Kom je in mijn schilderij’. Het voert hier te ver om ze allemaal te bespreken, dus kijk op zijn website: www.stijnpeeters.com.
Met een drankje in de hand werd het tijd om zijn grafisch werk te bekijken dat Stijn in overvloed had meegebracht. Een perfecte avond met een zeer prettige nadronk.