Vrienden Van Abbemuseum

YKSI

een ontwerperscollectief dat zelfs Eindhoven ontstijgt
07/09/2015

‘Een klein Milaan moest het worden. Een plek waar je onmiddellijk het gevoel hebt dat je er als vormgever serieus wordt genomen. Waar je de nieuwe trends en ontwikkelingen kunt zien en waar een goede sfeer heerst. Dat hadden we voor ogen.’

Eduard Sweep, geciteerd door Rob Schoone in het Eindhovens Dagblad, profileert zichzelf daar uitstekend. Net zoals hij overtuigend overkwam in de Salon, waarmee de Vrienden het nieuwe seizoen openden.  Het was een gelukkige keus om met dit design collectief te starten, want hun band met Eindhoven, met kunst, met intelligentie is onmiskenbaar. Tevens laten zij zien dat Eindhoven een belangrijke plaats inneemt in de wereld van het design, dat er niet meteen voor het buitenland gekozen moet worden.

Het ‘railing moment’, bepaalde het beginpunt. Eduard Sweep en Miriam van der Lubbe waren uitgenodigd om een presentatie te maken in het beursgebouw in Eindhoven. Zij bleken niet alleen een verkeerde collectie te tonen, het was ook de verkeerde plaats. Samen leunden zij over de railing en keken naar de bezoekers die voor hen geen interesse hadden. En zo, leunend op de ‘railing’ ontstond het idee om zich beter te presenteren en  ontstond  een initiatief dat uiteindelijk leidde tot de Dutch Design Week.

Yksi bestaat momenteel uit Leonne Cuppen, Eduard Sweep en Kees Heurkens.  Deze drie ontwerpers studeerden allen aan de Design Academy in Eindhoven. Aanvankelijk,  samen met Tarja Tonttila, die later besloot een onafhankelijke koers te volgen.  Yksiontwerp, Yksiexpo en Yksiwinkel.  In de naam Yksi zit opgesloten: ik zie, ik kijk, ik neem waar, wat  belangrijke vaardigheden zijn voor ontwerpers. Yksi ontwerpt meubels en totale  interieurs, op eigen initiatief en in opdracht. De  voortdurende zoektocht naar nieuwe  combinaties van materialen, vormen en productiemethoden is interessant. Yksi ontwerpt en  maakt pilotproducten, maar laat het uiteindelijk productieproces over aan de industrie.

 Interieurs en meubels voor bedrijfsleven en voor particulieren en in opdracht van de  industrie zijn voor hen een belangrijk spanningsveld. Een greep uit recente    interieuropdrachten: Rabo Vastgoed/ Bouwfonds Eindhoven, Satelliet, Kapellerput, Manfield,  Noordbrabants Museum, en Het Regionaal Historisch Archief.  

Kortom, deze activiteiten van het collectief zijn zeer divers. Eduard Sweep laat in zijn presentatie zijn veelzijdigheid zien, zijn oog voor innovatie, maar ook voor ondernemerschap. Yksi lijkt een solide werkgemeenschap te zijn die in het Eindhovense, maar zeker ook in het nationale en internationale ontwerpdebat een belangrijke rol speelt.

In zijn presentatie laat Eduard zien hoe zijn collectief zich ontwikkelt en laat hij de toekomstige highlights van de DDW de revue passeren. We zien ontwerpen van op  mode gebaseerde presentaties  in het PSV stadion, initiatieven rondom het Klokhuis van de NPO en het Veemgebouw  met bijzondere projecten.

Wat kunnen we nog meer noemen: de Steentjeskerk met ontwerpen van Floris Hovers, de Kruisruimte met Material Sens, spannende ideeën voor grondstoffen en materialen van Jeroen Wand op de Hallenweg 11b, zijn eeuwig durend onderzoek en uitkomsten  van zijn werk in Noord-Italië, Arnout Visser met glaskunst en Maurice Mentjens met zijn winkelontwerpen. Zeer opmerkelijk is de presentatie van Niels Hoebers in het Van Abbemuseum.  Zie voor meer informatie de link naar de presentatie: van idee tot ddw_korte versie

Kortom, Yksi, een innovatief en zeer inspirerend collectief dat Eindhoven ontstijgt en internationaal aandacht krijgt en verdient.  Eduard Sweep gaf een  fantastische start van ons nieuwe Salon seizoen waarin we u met nog meer inspirerende gasten zullen verrassen.