Evelien Scheltinga
Projectomschrijving
Musea worden gedefinieerd door hun museale praktijk en door hun geschiedenis. Een onderbelicht onderdeel van de geschiedenis van het Van Abbemuseum is de positie die werd aangenomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1942, het jaar waarin de Kultuurkamer in het leven werd geroepen, nam museumdirecteur Visser ontslag. Hierna werden er verschillende propaganda-tentoonstellingen in het museum geïnstalleerd. Sommige van deze tentoonstellingen werden georganiseerd door het nieuwe propaganda- en kunst-departement van de overheid, andere door organisaties gerelateerd aan de NSB of andere fascistische organisaties.
Dit onderzoek spitst zich toe op vijf tentoonstellingen, georganiseerd door verschillende fascistische organisaties. Zowel de inhoud van de tentoonstellingen als de organisatie ervan worden door middel van archiefmateriaal onderzocht. Hopelijk zal het onderzoek meer inzicht geven in de dagelijks organisatie van het museum in deze periode. Als dit archiefonderzoek voldoende informatie oplevert, zou ik graag andere tentoonstellingen willen toevoegen die in het museum werden georganiseerd in de periode 1940-45.
Biografie
Evelien Scheltinga is een curator en onderzoeker, recentelijk afgestudeerd Master in Museumconservator en in Moderne Kunst (cum laude), beiden in Amsterdam. Scheltinga nam deel aan het onderzoek voor de tentoonstellingen ‘Het Stedelijk in de Oorlog’ en ze deed een curators-traineeship in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Naast haar werk voor Studio Jonas Staal, is ze onderdeel van een onderzoeksgroep in Marokko, die zich toespitst op studie naar verschillende museummodellen.
