Jessica de Abreu en Michael Karabinos

Project omschrijving

In 2006 werd het archief van de Gate Foundation gedoneerd aan het Van Abbemuseum. Het museum ontving een groot aantal dozen met ordners, portfolio’s, brieven, tentoonstellingsmateriaal en zelfs een bureau. Het Gate-archief werkt als een naslagwerk voor de recente institutionele Nederlandse cultuurgeschiedenis en als een bewaarplaats voor de vele kunstenaars waarmee de stichting zich in 1988-2006 bezighield. De Gate Foundation wilde destijds 'het gesprek tussen westerse en niet-westerse kunst' stimuleren.  Na de ontvangst in het Van Abbemuseum is het archief voedingsbodem geweest van tentoonstellings- en onderzoeksprojecten. Grote delen ervan zijn echter nog niet gecatalogiseerd. Het onderzoek van Susan piu san lok 'Through the Gate' (2016-17) bracht de noodzaak tot verdere ontsluiting van het archief aan het licht. Onderzoekers Jessica de Abreu en Michael Karabinos starten - gedurende zes maanden - een inventarisatie van het archief en zullen op termijn met het archief gaan werken. Hun project zal uitsluitsel geven over de wijze waarop het archief kan worden gebruikt en hoe de geschiedenis die het in zich draagt kan worden verantwoord (zowel als institutioneel archief alsook de nalatenschap van hen die verbonden waren met de Gate Foundation). Dit onderzoeksproject mondt uit in een tentoonstelling begin 2019.

 

 

Biografie

Jessica de Abreu (1989) studeerde Sociale en Culturele Antropologie en Culture, Organization and Management aan de Vrije Universiteit. Haar werk richt zich op het gebied van de Afrikaanse Diaspora, anti-zwart racisme en postkoloniale perspectieven. Zij heeft onderzoek gedaan naar sociale mobiliteit onder de Afrikaanse Diaspora in New York, Amsterdam en Londen. Haar recente onderzoek is gericht op sociale ondernemerschap onder Britse zwarte gemeenschappen vanuit post- en dekoloniale perspectief. Zij is tevens bestuurslid bij New Urban Collective en medeoprichter van The Black Archives, een historisch archief dat zich richt op geschiedenis, cultuur en literatuur van zwarte mensen in Nederland en daarbuiten.

Michael Karabinos is een archieftheoreticus met als standplaats Amsterdam. In 2015 promoveerde hij aan de universiteit van Leiden. Hij bestudeert de aard van archieven en de rol die ze hebben gespeeld in de dekolonisatie van Zuidoost-Azië, en publiceerde onder andere in Bijdragen tot de land- taal- en volkenkundeInformation & Culture en The Journal of Contemporary Archival Science en is een van de samenstellers van het boek Colonial Legacy in Southeast Asia: The Dutch Archives. Hij was gastdocent (visiting fellow) aan de Nanyang Technological University (Singapore) en directeur van de National Geographic Map Collection in Washington, DC (VS).

Foto van Michael Karabinos. Foto: Marcel de Buck.Foto van Michael Karabinos. Foto: Marcel de Buck.
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage