hoger onderwijs

Postacademisch onderwijs is een integraal onderdeel van het onderzoeksprogramma van het Van Abbemuseum. Middels een reeks langdurige verbintenissen met diverse Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs bieden de afdeling tentoonstellingen en de afdeling educatie in samenwerking met gastdocenten onderwijsprogramma’s voor afgestudeerde kunstenaars, curatoren en ontwerpers.

Het Van Abbemuseum biedt momenteel de volgende onderwijsprogramma’s aan:

Dutch Art Institute Arnhem: MA Art Praxis

Sinds 2011 verzorgt het Van Abbemuseum een cursus die deel uitmaakt van het MA Art Praxis bij het Dutch Art Institute. Algemeen erkend als de meest vooraanstaande postacademische kunstopleiding in Nederland, biedt het DAI een unieke omgeving voor kunstenaars, onderzoekers en curatoren.

Als partner in de Co-op Academy heeft het Van Abbe een aantal cursussen opgezet waarin de discoursen rond het nut van kunst (‘Useful Art’, 2012-2013), ‘Using the museum’, 2013-2014, en de raakvlakken tussen kunstinstellingen en de kunstpraktijk (Practicing with Institutions, Instituting Practice I and II, 2014-2015, en 2015-2016. In 2016-2017 introduceert het Van Abbemuseum een nieuwe cursus: Deviant Practice: methods for Art and Curating.

Design Academy Eindhoven: MA Design Curating and Writing

Sinds 2015 is het Van Abbemuseum in een tutorfunctie nauw betrokken bij de onlangs opgerichte masterstudie MA Design Curating and Writing aan de Design Academy Eindhoven (DAE). De Design Academy Eindhoven staat wereldwijd bekend als een van de toonaangevende academische en postacademische designopleidingen. Als eerste masteropleiding in zijn soort maakt de MA 'Design Curating and Writing' gebruik van design als lens om naar de wereld te kijken, waarbij de kritische competenties worden ontwikkeld die nodig zijn om te kunnen reflecteren op de talrijke rollen die design tegenwoordig speelt en de conventionele percepties van wat design is op de proef worden gesteld.

Vanuit de expertise van het Van Abbemuseum op het terrein van collectie, het archief en tentoonstellingen, geven curatoren van het museum leiding aan een reeks seminars die gericht zijn op de tentoonstellings- en museumgeschiedenis, historische casestudy’s en het werken met ‘social designers’ in Eindhoven. 

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage