Olave Basabose

Olave Basabose (1984, Bujumbura, Burundi) is een kunstenaar die in verschillende media werkt en momenteel in Den Haag woont en werkt. Door tekenprocessen, betekenisgeving en communicatie te bestuderen, maakt Basabose werk dat zich bezighoudt met het documenteren van gebeurtenissen en de vraag hoe ze kunnen worden gepresenteerd. Het werk probeert dit uit te drukken met behulp van natuurkunde en technologie, maar niet door een verhaal te vertellen of een metafoor te creëren.

Haar kunstwerken laten zien hoe het leven verder gaat dan zijn eigen subjectieve grenzen en vertelt vaak een verhaal over de effecten van wereldwijde culturele interactie in de tweede helft van de twintigste eeuw. Het daagt de binaries uit die we voortdurend reconstrueren tussen Zelf en Ander, tussen onze eigen 'kannibalen' en 'geciviliseerde' zelven. Door het alomtegenwoordige aanhouden van een 'bedrijfswereld' te demonstreren, maakt ze werk dat verschillende betekenissen genereert. Verenigingen en betekenissen botsen. Ruimte wordt tijd en taal wordt beeld.

Haar werken zijn een onderzoek naar representaties van (schijnbaar) concrete tijden en situaties, evenals afbeeldingen en ideeën die alleen in de kunst kunnen worden gerealiseerd. Met Plato's allegorie van de grot in gedachten refereert haar werk zowel naar de postkoloniale theorie als naar de avant-garde of de postmoderne en de linkse democratische beweging als een vorm van verzet tegen de logica van het kapitalistische marktsysteem.

Haar huidige en nieuwste project is Olave Talks; een opkomend nieuw media-initiatief, voor en door queer-activisten, denkers, doeners en kleurmakers. Olave Talks is een opbouwend en bekrachtigend platform dat is ontworpen om effectief en op toegankelijke wijze om te gaan met complexe politieke, filosofische, sociale, culturele, artistieke en spirituele thema's. Gesprekken en eten, als voertuig en methode van kennisproductie, kennisoverdracht en gemeenschapsopbouw, staat centraal in onze liberators-praxis. Olave Talks is onbewust toegewijd aan de ontmanteling van het imperialistische, kapitalistische, charismatische, soort-cis-heteroseksistische, blanke supremacistische patriarchaat waarin we gevangen zitten.

Foto van Olave BasaboseFoto van Olave Basabose
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage