Wie zijn wij?
Onderzoek

Wie zijn wij?

Sporen van het koloniaal verleden in Brabant
22/10/2020

Conservatoren: Vivian Heyms en Silvan Vasilda

Het verleden heeft veel bewuste en onbewuste sporen in onze samenleving achtergelaten. De koloniale geschiedenis is een complexe, verwarrende en pijnlijke realiteit. Samen met een diverse groep Brabanders onderzoeken we het koloniaal verleden en welke rol het speelt in ons leven. Wij richten ons daarbij vooral op de onderbelichte sporen van koloniaal verleden in Brabant. Het herijken en bevragen van ons verleden, het reflecteren op het heden en het verbeelden van de toekomst geven we vorm als een gezamenlijk proces.

Diverse manieren en perspectieven

De complexiteit en de reikwijdte van de thematiek leent zich ervoor om het op diverse manieren en vanuit diverse perspectieven te onderzoeken. Op deze pagina zijn de elementen waaruit het onderzoek is opgebouwd terug te vinden.

THEMA’S

Centraal in dit programma staan de persoonlijke zoektochten van onze kerngroep: een groep van 30 mensen in en rond Eindhoven (of andere steden in Brabant) die reflecteren op hun eigen ervaringen met sporen van koloniaal verleden. Hun persoonlijke verhalen komen naar boven tijdens familie- en groepsgesprekken, en zijn de voeding en content voor de presentatie die terug te vinden is in de Werksalon in het museum. Ook zijn de verhalen terug te vinden in de doe-het-zelf rondleiding (die hier te downloaden is en gratis verkrijgbaar is bij de museumkassa) en scholenprogramma’s.

Deze persoonlijke zoektochten worden vertaald in thema’s. Deze vertaling ligt in handen van Vivian Heyms en Silvan Vasilda, die deze verhalen in een groter kader plaatsen door te reflecteren op en verbinden met de collectie van het Van Abbemuseum en de historie.

 

Dit project is een lopend onderzoek, waar we dieper in gaan op verschillende thema's. Deze thema's zullen zich gedurende de komende maanden dan ook uitbreiden.

1. Verleden, Heden & Toekomst

In oktober 2020 startten we ons onderzoek naar hoe het verleden ons heden beïnvloedt. We zijn gevormd door ons verleden en die van de generaties voor ons. De effecten hiervan zijn misschien niet altijd meteen duidelijk te zien, maar ze zijn er wel. Een verleden dat eigenlijk geen verleden is, want je ziet dit nog steeds geworteld in het systeem waarin wij leven en in onszelf. In dit thema starten wij met onszelf te bevragen wat de effecten zijn van het koloniale verleden op ons heden? Wat doet het met ons doet om wel of niet te weten wat er in het verleden is gebeurd? Wat zien we nog terug van onze voorouders in ons? En wat zouden we graag voor de toekomst willen?  

2. Familie, Liefde & Relaties

Niemand in ons leven heeft zoveel invloed op wie we zijn als onze familie. Het verleden van onze ouders en grootouders werkt door, al is de wijze waarop voor iedereen verschillend. In dit thema stellen we onszelf door middel van groepsgesprekken en familiegesprekken de vraag wat er is doorgegeven van generatie op generatie. Maar we kijken ook naar wat er níet is doorgegeven en waarom dat niet kon. Niet voor iedereen is het even makkelijk om hun verleden te achterhalen of hierover te praten. Dit kan verschillende redenen hebben, maar ons koloniale verleden speelt hier een grote rol in. Wat zouden we nog willen weten van de generaties voor ons? Wie waren zij als mensen en hoe kunnen wij onszelf herkennen in hen?

3. Identiteit (volgt nog)
4. Westerse Blik (volgt nog)
5. Werk & Cultuur (volgt nog)
6. Tradities & Cultuur (volgt nog)
FILM

In deze vierdelige serie onderzoekt Silvan Vasilda, samen met zijn familie en andere Brabanders, wat er bewust en onbewust is doorgegeven van het koloniale verleden en hoe dit verleden zijn effecten nalaat op het heden.

INSTAGRAM

Volg de laatste ontwikkelingen via ons Instagram account

PARTNERS

Brabants Erfgoed
Huizen van Aankomst 

 

 

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage