Het Van Abbemuseum is voor iedereen. Het vertelt en verzamelt verhalen die kunst verbinden aan de wereld om ons heen. Maar wie goed kijkt, ziet dat deze verhalen meestal worden verteld door één groep mensen: de medewerkers van het museum. Zij zijn vaak wit, hoogopgeleid en boven de veertig en vormen daarmee geen goede afspiegeling van de samenleving. Toch maakt deze kleine groep wel het programma voor de hele samenleving. Is het museum echt voor iedereen? En gaan de verhalen die het museum vertelt en verzamelt daadwerkelijk over de wereld om ons heen?

Terugblik Werksalon: bekijk hier de film waarin we samen met een deelnemer terugblikken op de Werksalon. De film is gemaakt door Lidewij Meijer van Jumping Jackdaw.

MEERSTEMMIG

Bij het Van Abbemuseum vinden we dat een grotere, meerstemmige groep mensen de ruimte moet krijgen verhalen te vertellen. Daarom begonnen we in 2017 met de Werksalon. Een driejarig programma waarin we samen met een aantal groepen uit Eindhoven onderzochten hoe de verhalen en perspectieven die nu nog niet worden gedeeld, een plek kunnen krijgen in het museum. Zo wordt het museum leuker, interessanter en herkenbaarder voor meer mensen.

LABORATORIUM

De Werksalon kan gezien worden als een laboratorium; een plek voor experiment en het verkrijgen van nieuwe inzichten. Deze inzichten gebruiken we om van het museum een plek te maken die voor iedereen toegankelijk is – ongeacht je achtergrond, levensbeschouwing, gezondheid, leeftijd of gender. 

Sustainability groep aan het werk in de Werksalon

WERKWIJZE

Tussen 2017 en 2020 nodigden we een aantal Eindhovense groepen uit in het museum. Samen met hen werkten we in een jaar tijd toe naar een interventie. Elke groep koos een thema en ontwikkelde een presentatie die aan de collectietentoonstelling The Way Beyond Art werd toegevoegd. Het Van Abbemuseum werkte samen met groepen als de International School Eindhoven, een groep rondom de non-profitorganisatie Vluchtelingen in de Knel en een groep rondom de stichting IamSHERO, een organisatie die investeert in empowerment van jonge vrouwen met een migratieachtergrond.

PUBLICATIE: TERUGBLIK OP TWEE JAAR WERKSALON

In onderstaande boekje (klik op de foto om het boekje te openen) blikken we terug op twee jaar Werksalon in het Van Abbemuseum. Daarnaast staan we stil bij het ontstaan ervan. Wat bracht het museum tot deze manier van samenwerken met de stad?

INCLUSIE

De Werksalon is een van de manieren om het museum inclusiever te maken. Wil je weten wat een inclusief museum doet of inhoudt, kijk dan de onderstaande video van STUDIO i. Om meer te weten te komen over wat het Van Abbemuseum op het gebied van inclusie doet, kun je hier meer lezen.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage