1936: de opening

Op 18 april 1936 opende het ‘Stedelijk Van Abbe Museum’ officieel zijn deuren met de tentoonstelling Hedendaagsche Nederlandse Kunst. Bij die gelegenheid sprak de eerste directeur dr. W.J.A. Visser de wens uit dat ‘Voor alles dient, wil het Museum in de toekomst zijn plaats, die het verdient, innemen, er een voortdurend contact te bestaan tusschen de geheele bevolking van stad en lande van Eindhoven en het Museum; het moet een deel worden van de levende gemeenschap.’  Vissers wens zou met de jaren werkelijkheid worden.

 

In de reeks Living Archive kunt u meer informatie vinden over de opening. 

Openingstoespraak W.J.A. Visser (VAM, Beheersarchief 1936-1979, inv.nr. 58)

 

 

Het museum zou worden vernoemd naar de sigarenfabrikant H.J. van Abbe, die de bouw financierde en voor de eerste jaren een bedrag voor aankopen en exploitatie ter beschikking stelde. De naamsgeving verliep overigens niet zonder problemen. De stroef lopende naam ‘Stedelijk Museum Van Abbe’ zou nooit ingeburgerd raken. Vlak voor de opening bleek op een herdenkingssteen per vergissing de inscriptie ’Stedelijk Van Abbemuseum’ te zijn aangebracht. Aangezien het museum inmiddels ook zo in de volksmond werd genoemd, besloot de gemeenteraad op 10 april tot een naamswijziging. 

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage