Ammodo draagt als productiepartner sinds 2012 bij aan verschillende tentoonstellingen van het Van Abbemuseum. Zo is Ammodo vanaf het begin betrokken geweest bij Positions, een tentoonstellingsserie waarin werk van verschillende hedendaagse kunstenaars naast elkaar wordt getoond.

Over Ammodo

Stichting Ammodo stimuleert kunst en wetenschap. De organisatie initieert en ondersteunt nieuwe projecten binnen de beeldende kunst en podiumkunsten, en reikt jaarlijks een wetenschapsprijs uit aan excellente onderzoekers. Met deze activiteiten bevordert Ammodo de vernieuwing van de maatschappij. Lees meer op de website van Ammodo.

“Ammodo en het Van Abbemuseum delen de overtuiging dat hedendaagse kunst onze blik op de wereld kan veranderen. Het Van Abbemuseum geeft bij uitstek ruimte aan kunstenaars die urgente maatschappelijke vragen opwerpen.” – Juliette de Wijkerslooth, directeur Ammodo

Interview Charles Esche

Ammodo interviewde Van Abbemuseumdirecteur directeur Charles Esche over het belang van het collectief, globale relaties en het gevaar van de utopie. In dit gesprek pleit hij voor een verschuiving van onze aandacht: van het individu naar het collectief. Het is aan de kunstwereld om deze grote maatschappelijke transitie aan te jagen. “Mensen hebben elkaar altijd nodig gehad om iets te bereiken.” Lees het hele interview met Charles Esche hier.

Directeur Charles Esche. Foto: Marcel de BuckDirecteur Charles Esche. Foto: Marcel de Buck

Langdurig partnerschap

Door voor langere tijd een verbinding aan te gaan biedt Ammodo haar partners continuïteit en ruimte voor experiment. In 2021 is de samenwerking tussen Ammodo en het Van Abbemuseum verlengd tot 2024.

“Wij zien Ammodo als sterke inhoudelijke partner. Mede dankzij hun steun kan het Van Abbemuseum zijn spilfunctie blijven vervullen als museum dat kunstenaars van internationale betekenis lanceert in Nederland.” – Charles Esche, directeur Van Abbemuseum

Positions

In 2014 lanceerde het Van Abbemuseum met steun van Ammodo de tentoonstellingsserie Positions. In deze nieuwe presentatievorm krijgen verschillende hedendaagse kunstenaars ieder een aantal zalen ter beschikking om nieuw werk te tonen. Dit samenspel laat de verscheidenheid aan ‘posities’ zien waarmee we de wereld tegemoet treden. Het publiek wordt hierbij uitgedaagd zelf verbanden te leggen. Bekijk hier een video waarin deelnemende kunstenaars spreken over Positions #6: Bodywork:


Andere projecten

Naast Positions ondersteunt Ammodo ook grotere tentoonstellingen van internationaal belang. Zo bracht het Van Abbemuseum in 2012 het werk van de avant-gardistische Russische kunstenaar El Lissitzky (1890-1941) in dialoog met het werk van het Russische kunstenaarsechtpaar Ilya (1933) en Emilia Kabakov (1945). In 2019 steunde Ammodo een grootschalige solotoonstelling van The Otolith Group. En in 2021 droeg Ammodo bij aan de tentoonstelling Parallel Lives, Parallel Aesthetics van de Turkse kunstenaar Gülsün Karamustafa en de Argentijnse kunstenaar León Ferrari. Doorgaans reizen deze tentoonstellingen naar verschillende buitenlandse musea.

Tentoonstelling Zach Blas, onderdeel van Positions #6: Bodywork, Van Abbemuseum Eindhoven. Foto: Peter Cox
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage