VriendenLoterij

Partnerschap met vijf jaar verlengd

Met ingang van januari 2022 verlengt de VriendenLoterij haar steun aan het Van Abbemuseum met nogmaals vijf jaar. De VriendenLoterij en het museum zijn sinds 2007 partners. Dankzij het partnerschap ontvangt het museum jaarlijks een bijdrage van € 200.000. Daarbovenop komt een bedrag van deelnemers aan de loterij die speciaal voor het Van Abbemuseum meespelen. Het totaalbedrag investeert het museum in collectieaankopen en het bevorderen van publieksparticipatie. Deelnemers aan de VriendenLoterij hebben met hun VIP-KAART gratis toegang tot het Van Abbemuseum.

Toegankelijk

Anastasia van Gennip, zakelijk directeur Van Abbemuseum: “Met de tentoonstelling Dwarsverbanden, de Museumrobot en het Onbeperkt Van Abbe programma, allen mogelijk gemaakt dankzij de VriendenLoterij, speelt het Van Abbemuseum een toonaangevende rol in het toegankelijk maken van museumbezoek voor mensen met diverse lichamelijke beperkingen en culturele achtergronden. We blikken trots en dankbaar terug op vijftien jaar partnerschap en de uitzonderlijke resultaten daarvan. Maar nóg meer verheugen we ons op de komende vijf jaar en de voortzetting van onze vruchtbare samenwerking.”

Charles Esche, directeur: “Het Van Abbemuseum wil een museum zijn waar iedereen zich welkom voelt, met welke achtergrond dan ook. Een plek waar verschillende mensen de ruimte krijgen om hun unieke perspectief te delen.”

Voelinterpretatie van Picasso in Dwarsverbanden. Foto: Joep Jacobs

Dwarsverbanden

Met ruim 25 multizintuiglijke tools, waaronder teksten in braille, geurinterpretaties, voeltekeningen en sound scapes, is Dwarsverbanden de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland. De tentoonstelling verrijkt ieders kunstervaring en maakt de kunstwerken toegankelijk voor een grotere diversiteit aan bezoekers, waaronder rolstoelgebruikers en blinde- en dove bezoekers. 

 

 

Structurele en incidentele steun VriendenLoterij

Het Van Abbemuseum is sinds 2007 opgenomen in de lijst culturele instellingen die door de VriendenLoterij gesteund worden. De bijdrage die het museum jaarlijks ontvangt, zet het in voor collectieaankopen en publieksparticipatie. In 2014 werd voor het programma Special Guests een extra bijdrage toegekend uit de extra trekking van de VriendenLoterij. In februari 2020 werd door de VriendenLoterij een eenmalige bijdrage toegekend van €798.500 voor het ontwikkelen van de inclusieve, meerstemmige en multizintuiglijke nieuwe collectiepresentatie Dwarsverbanden, te zien tot en met 2024. 

Geoormerkt meespelen

Als deelnemer van de VriendenLoterij kun je speciaal meespelen voor een museum dat jij een warm hart toedraagt. Dat wordt ‘geoormerkt’ meespelen genoemd. Op deze manier kun je dus ook het Van Abbemuseum extra ondersteunen. Minimaal 40% van je maandelijkse inleg gaat dan naar het Van Abbemuseum, waardoor wij bijvoorbeeld een tentoonstelling kunnen organiseren, een nieuwe aankoop of een restauratie kunnen doen. Aanmelden voor geoormerkt meespelen kan via de website van de VriendenLoterij. Deelnemers die al meespelen, kunnen hun lidmaatschap aanpassen door contact op te nemen met de klantenservice van de VriendenLoterij. 

Zo ontvangt, naast de extra bijdrage, het Van Abbemuseum nog €221.931. Dit bedrag bestaat uit de jaarlijkse bijdrage van €200.000 en een bijdrage van €21.931. Dit laatste bedrag is via de VriendenLoterij bij elkaar gespeeld door liefhebbers van het museum.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage