Richard Paul Lohse, 3x3 Farbgleichungen, 1980. Photo Peter Cox

Onderdeel van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design
21/11/2017 - 26/01/2018
Bibliotheektentoonstelling

De vormentaal en de kleuren van De Stijl resoneren in vele experimenten van kunstenaars, architecten en vormgevers. De typische Stijl-kenmerken als lijn, kubische vormen, rechte vlakken en geometrische composities en kleur zijn elementen die in de afgelopen eeuw gebruikt zijn in schilderijen, sculpturen, drukwerk, architectuur en gebruiksvoorwerpen. Deze kenmerken zijn ook in hun publicaties en kunstenaarsboeken zeer herkenbaar. Deze concrete kunst heeft niets met  uiterlijke , aan de natuur ontleende verschijningen te maken, mar wel met licht, kleur vorm, ruimte en beweging. Intuïtie mag daarbij bij enkelen een rol spelen, maar bij anderen wordt zij ingeperkt en in een methode vervat om op deze manier seriële en gestructureerde composities te maken.

Publicaties van  deze concrete kunstenaars zijn van Josef Albers, Joost Baljeu, Bob Bonies, Sol LeWitt, Richard Paul Lohse, François Morellet, Jan Slothouber, Victor Vasarely, Carel Visser.

CURATOREN

Diana Franssen en Willem Smit.

OPENINGSTIJDEN

De tentoonstelling vindt plaats in de bibliotheek, deze is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Weekends gesloten. De bibliotheek is gratis toegankelijk.

THEMAJAAR MONDRIAAN TOT DUTCH DESIGN

2017 is het jaar waarin we 100 jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot themajaar Mondriaan tot Dutch Design100 jaar De Stijl: Echo's is onderdeel van het Brabantse programma van Mondriaan tot Dutch Design 2017.

100 jaar De Stijl: Echo’s is onderdeel van:

Mede mogelijk gemaakt door