100 jaar De Stijl: Lissitzky en Oud in dialoog - Onderdeel van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design

El Lissitzky, Kaarten aan J.J.P. Oud, 1923-28. Foto Peter Cox
El Lissitzky, Kaarten aan J.J.P. Oud, 1923-28. Foto Peter Cox
El Lissitzky, Kaarten aan J.J. Oud, 1923-28, foto Peter Cox
tentoonstelling

100 jaar De Stijl: Lissitzky en Oud in dialoog Onderdeel van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design

25/04/2017 - 28/07/2017
bibliotheektentoonstelling

In 1917 werd de kunststroming De Stijl opgericht, daarom is 2017 landelijk uitgeroepen tot het Mondriaan tot Dutch Design themajaar. Het Van Abbemuseum organiseert in het kader van dit themajaar vier tentoonstellingen; 100 jaar De Stijl: Lissitzky en Oud in dialoog is de eerste in deze reeks.

In deze tentoonstelling wordt de briefwisseling tussen de Russische kunstenaar El Lissitzky en de Nederlandse architect J.J. Oud getoond die bewaard is gebleven in het archief van het Van Abbemuseum. In mei 1923 hebben El Lissitzky en J.J. Oud elkaar voor het eerst ontmoet. Lissitzky bezocht Nederland in verband met de Eerste Russische Kunsttentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1923. Hij hield voordrachten over de nieuwe kunst in Rusland. De architect Oud was lid van het Algemeen Comité voor Economische Opbouw van Rusland, de vereniging die mede verantwoordelijk was voor de organisatie van de Nederlandse tentoonstelling. Tussen de beide heren ontstond een interessante briefwisseling die duurde tot 1928. 

Transcriptie / vertaling briefwisseling

Bekijk hier de transcriptie en vertaling van de briefwisseling die een veelzijdig beeld geeft van de brugfunctie die beiden vervulden tussen kunstenaars en architecten van West- en Oost-Europa.

CURATOREN

Diana Franssen en Willem Smit.

OPENINGSTIJDEN

De tentoonstelling vindt plaats in de bibliotheek, deze is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor bezoek in weekend: vraag bij de kassa / infobalie. De bibliotheek is gratis toegankelijk.

THEMAJAAR MONDRIAAN TOT DUTCH DESIGN

2017 is het jaar waarin we 100 jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot themajaar Mondriaan tot Dutch Design100 jaar De Stijl: Lissitzky en Oud in dialoog is onderdeel van het Brabantse programma van Mondriaan tot Dutch Design 2017.  


100 jaar De Stijl: Lissitzky en Oud in dialoog is onderdeel van :

Mede mogelijk gemaakt door

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage