1909-1975 – De moderne tijd in West-Europa en de Verenigde Staten - Onderdeel van De collectie nu

tentoonstelling

1909-1975 – De moderne tijd in West-Europa en de Verenigde Staten Onderdeel van De collectie nu

02/11/2013 - 02/04/2017
Conservatoren: Christiane Berndes, Charles Esche, Diana Franssen
Begane grond collectiegebouw

BEGANE GROND: 1909-1975 – DE MODERNE TIJD IN WEST-EUROPA EN DE VERENIGDE STATEN

De begane grond is gewijd aan schilderijen, fotowerken, archiefmateriaal en documentatie uit de periode 1909-1975. In de kunstgeschiedenis is dit de periode van de avant-gardes en het modernisme. Er is aandacht voor de revoluties en oorlogen van de twintigste eeuw, de opkomst van de consumptiemaatschappij en het verzet daartegen, en de dominante rol van New York. De periode wordt afgesloten met aandacht voor enerzijds het verzet tegen traditionele normen en waarden eind jaren zestig en anderzijds de opkomst van de kunstmarkt. Belangrijke momenten en gebeurtenissen uit de geschiedenis van de kunst worden verrijkt en in een maatschappelijk perspectief geplaatst.

ONDERDEEL VAN COLLECTIE NU

Sinds 2 november 2013 staat de gehele nieuwbouw van het van Abbemuseum in het teken van een volledig nieuwe benadering van de collectie. Onder de titel De collectie nu worden kunstwerken, documentatie en archiefmateriaal samengebracht rondom specifieke thema’s die de kunstwerken verbinden met de maatschappelijke context waarin ze werden gemaakt en getoond. Vijf verdiepingen zijn gevuld met werken uit de collectie; van een Picasso uit 1909 tot de meest recente werken. Voor het eerst is zo’n groot deel van de collectie, meer dan 600 kunstwerken en archiefstukken, in een presentatie samengebracht. Naast aandacht voor de kunst uit de vorige eeuw is een belangrijk deel gewijd aan kunst vanaf 1989 en recente aankopen die niet eerder zijn getoond.

ANDERE ELEMENTEN IN DE TENTOONSTELLING

Naast de kunstwerken introduceert het museum elementen die een belangrijke rol spelen binnen de tentoonstelling. De bezoeker kan in de toolshop terecht voor verhalen en interpretaties die aan de tentoonstelling toegevoegd zijn door mensen van buiten het museum, met een ander soort kennis en achtergrond. De museum index visualiseert de informatie die schuilt gaat in de getallen waarmee onze verzameling kunstwerken omschreven kan worden.

Wisseling voorjaar 2017

De vijf verdiepingen van De collectie nu worden in het voorjaar van 2017 gewisseld voor nieuwe tentoonstellingen met werken uit de collectie van het Van Abbemuseum. Kijk op de pagina ‘Collectie in wisseling’ voor een overzicht van de veranderingen in het collectiegebouw.

De tentoonstelling op deze verdieping is nog te zien tot en met 2 april 2017. Hierna wordt dit deel van de collectie gewisseld.