Jan van de Pavert, De vrijheid II: de vrijheid, 2016-2017. Courtesy Jan van de Pavert
Carel Visser, Charly II, 1985. Collectie Groninger Museum. Foto John Stoel
Yvonne Dröge Wendel. Moments in the ThinkTank – The honourable members, 2017. Foto Photo Donghwan Kam
Daan van Golden, Margrieten / Made in Tokyo (1963). Collectie Museum Voorlinden
Karel Martens, Colours on the Beach, 2017, Le Havre (FR). Foto Elodie Boyer. Met dank aan Karel Martens.
Toon Verhoef, Zonder titel, 1986. Collectie Van Abbemuseum. Foto Peter Cox
Job Koelewijn, Fragmentarium, 2001. Collectie Van Abbemuseum, foto Peter Cox
Peter Struyken, Structuur XXXVII, 1967. Collectie Van Abbemuseum. Foto Peter Cox
Wendelien van Oldenborgh. Prologue: Squat/Anti Squat, 2016 (still). Courtesy Wendelien van Oldenborgh / Wilfried Lentz, Rotterdam.
Aernout Mik, still uit Middlemen, 2001. Courtesy Aernout Mik, Galerie Carlier Gebauer, Berlijn
Barbara Visser, Le monde appartient à ceux qui se levent tôt, 2002. Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam.
Toon Verhoef, Zonder titel, 2017. Galerie Onrust, Amsterdam. Foto Peter Cox
tentoonstelling

30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst

Jubileumtentoonstelling
14/07/2018 - 30/09/2018
...
Conservatoren: Steven ten Thije, Diana Franssen

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst bestaat dit jaar 30 jaar. Om het bijzondere jubileum te vieren is er van 14 juli tot en met 30 september een grote jubileumtentoonstelling: er zijn meer dan vijfenzeventig werken te zien van de laureaten, waaronder nieuw werk speciaal gemaakt voor deze gelegenheid. Aan de hand van de werken van zestien kunstenaars wordt deze zomer een deel van de kunstgeschiedenis van Nederland vanaf 1988 tot nu zichtbaar. De diversiteit van het werk wordt direct duidelijk; de oeuvres lopen uiteen van schilderijen, sculptuur, fotografie, grafiek, (video­)installaties tot zelfs design.

Zo samengebracht biedt deze jubileumtentoonstelling een perspectief op het bewegelijke landschap van de hedendaagse kunst van de afgelopen 30 jaar; een landschap vol contrasten, maar tegelijkertijd met onverwachte verbanden en continuïteit. Naast kijken en luisteren kunnen diverse werken op andere manieren worden beleefd, bijvoorbeeld door aan te raken of zelfs te ruiken.

DE LAUREATEN SINDS 1988

2018 Erik van Lieshout
2016 Yvonne Dröge Wendel
2014 Wendelien van Oldenborgh
2012 Peter Struycken
2010 Mark Manders
2008 Barbara Visser
2006 Job Koelewijn
2004 Daan van Golden
2002 Aernout Mik
2000 Guido Geelen
1998 Jan van de Pavert
1996 Karel Martens
1994 Matthijs Röling
1992 Carel Visser
1990 Marrie Bot
1988 Toon Verhoef

WERKEN IN DE TENTOONSTELLING

Van de laureaten worden diverse kunstwerken getoond uit verschillende periodes in hun carrière. Speciaal voor deze tentoonstelling maken de twee meest recente laureaten, Erik van Lieshout en Yvonne Dröge Wendel, ook nieuw werk. Een deel van de getoonde kunstwerken komt uit de collectie van het Van Abbemuseum – het museum heeft van acht laureaten werk in zijn collectie – de overige zijn bruiklenen uit diverse Nederlandse musea, galeries en privéverzamelingen.

Koop tickets

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst bestaat sinds 1988. De laureaat ontvangt €100.000, waarvan de helft is bestemd voor een publicatie en/of een tentoonstelling. Het prijzengeld wordt gefinancierd door de Dr. A.H. Heineken Stichting voor de Kunst.

Alfred Heineken stelde de naar hem vernoemde prijs in als een erkenning en aanmoediging van in Nederland wonend en werkend toptalent in de kunsten. In het internationale landschap van kunstprijzen is het een grote prijs. Samen met vijf grote prijzen voor wetenschap wordt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst eens in de twee jaar uitgereikt. De laureaten worden geselecteerd door jury’s die zijn samengesteld uit leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In het geval van de kunstprijs wordt de jury aangevuld met experts uit de internationale kunstensector.

Publicatie

In het kader van de tentoonstelling verschijnt een tweetalige publicatie met een artikel door Renée Steenbergen over het particuliere mecenaat in Nederland, een essay door de conservatoren over het culturele landschap waarin de kunstenaars werkten en een korte toelichting op het getoonde werk van de laureaten.

20 september: symposium cultureel mecenaat

In de context van deze tentoonstelling vindt op donderdag 20 september een internationaal symposium over het culturele mecenaat plaats in het auditorium van het Van Abbemuseum. Meer informatie volgt.

De laureaat van 2018

De laureaat van 2018 is Erik van Lieshout. Hij krijgt de prijs vanwege ‘het radicale, persoonlijke en confronterende karakter van zijn werk’. De prijs wordt op donderdag 27 september 2018 uitgereikt in Amsterdam.