ontwerp 75b
11.00 startschot 80 uur open met Marc-Marie Huijbregts. Portretfoto Florissant - fotograaf Marc de Groot
verschillende tijdstippen / different times: Griet Menschaert - ART IS REAL! IS ART REAL?
19.00 – 20.30 uur: DE STOEP* Lezing #4 Van wie is de straat?
11.30 – 12.30 uur: TALKSHOW ZOMAARGASTEN met gastheren Oscar Kocken & Patrick Nederkoorn. Foto: Roxanne Hellevoort
Van Abbe Museumkoor foto Marcel de Buck

80 jaar Van Abbe - 80 uur open

Programma donderdag 14 april
14/04/2016

vier het jubileum met ons!

In 2016 bestaat het van Abbemuseum 80 jaar. Om dit te vieren is het museum 80 uur lang non-stop geopend: van donderdag 14 april 11.00 uur tot en met zondag 17 april 19.00 uur. Een lang weekend vol activiteiten. Blijf jij 80 uur wakker met ons?

Het programma van donderdag 14 april:

Voor onderdelen met een * moet je online reserveren.
11.00 uur: DAAR GAAN WE! 80 UUR OPEN
11.00 – 23.00 uur: VLAGGEN MAKEN
11.30 – 12.30 uur: TALKSHOW ZOMAARGASTEN
12.00 – 14.00 uur: 80's PHOTO BOOTH
18.30 – 21.00 uur: ART MAKES YOU SMART*
19.00 – 20.30 uur: DE STOEP* Lezing #4 Van wie is de straat?
23.00 – 8.00 uur: NIGHT AT THE MUSEUM #1: FILMS*
Op verschillende tijdstippen: GRIET MENSCHAERT - ART IS REAL! IS ART REAL? (11.00 en 18 uur bij het museum, 12.00 en 17.00 uur: in de stad).

LET OP: Tussen 23.00 uur en 8.00 uur is het museum exclusief geopend voor de gasten van NIGHT AT THE MUSEUM #1. Het is dan gesloten voor reguliere bezoekers.

Toelichting programma:

11.00 uur: DAAR GAAN WE! 80 UUR OPEN

Het Van Abbe Museumkoor zingt de 'Call for Art'. Daarna wordt het startschot voor 80 uur open gegeven door cabaretier, acteur en presentator Marc-Marie Huijbregts. Wethouder Mary-Ann Schreurs en directeur Charles Esche openen de deuren van het museum en houden een welkomstwoord in het auditorium. Marc-Marie Huijbregts vertelt over zijn ervaringen in het Van Abbe depot tijdens zijn zoektocht naar verborgen schatten in onze collectie voor het 1e DWDD pop-up museum.

11.00 - 23.00 uur: VLAGGEN MAKEN

Als je jarig bent dan hang je de vlag uit! De bedoeling is dat de hele voortuin van het museum vol komt te hangen met vlaggen gemaakt door bezoekers. Ga aan de slag met een lap stof en textielstiften en versier jouw vlag met een treffende tekst of mooie tekening. Het thema is: jouw beeld op de toekomst/wereld.

11.30 – 12.30 uur: TALKSHOW ZOMAARGASTEN

In de interactieve talkshow Zomaargasten halen de gastheren Oscar Kocken & Patrick Nederkoorn met behulp van beeld- en muziekfragmenten de allerpersoonlijkste verhalen boven tafel. Dit keer van middelbare scholieren van het Van Maerlant Lyceum Eindhoven en cliënten van Archipel.

12.00 - 14.00 uur: 80's PHOTO BOOTH

Fotografe Merel legt jou en je vrienden vast in een originele jaren 80 setting.

18.30 – 21.00 uur: ART MAKES YOU SMART*

Georganiseerd door de Vrienden van het Van Abbemuseum, speciaal voor (potentiële) Vrienden. Een reeks van drie presentaties waarin kunsthistoricus Ko van Dun een verhelderend en inspirerend overzicht geeft van de kunst vanaf de late negentiende eeuw tot nu. Vanavond is de derde avond in de reeks, aanmelden kan alleen voor de gehele reeks (start 24 maart) via .

19.00 – 20.30 uur: DE STOEP*
Lezing #4 Van wie is de straat?

Discussie door stedenbouwkundige Marian de Vries (Buro Lubbers) en gasten, onderdeel van de lezingenserie bij de tentoonstelling Van wie is de straat? De stoep is een overgangsgebied tussen huis en straat waar sociale contacten tussen bewoners plaatsvinden en de uitstraling van de straat voor een belangrijk deel wordt bepaald. Meer informatie en reserveren. Kosten €5.

23.00 – 8.00 uur: NIGHT AT THE MUSEUM #1: FILMS*

Speciaal voor kunst- en filmliefhebbers worden in de Studio de hele nacht films uit de collectie van het Van Abbemuseum getoond. Je bekijkt ze zittend, of heerlijk relaxed liggend op een bedje. En als je wilt kun je ook je ogen sluiten en even een dutje doen. Met films van: Yael Bartana, Manon de Boer, Johanna Billing, Baldessari, Chto Delat, Jeroen Eisinga, Rodney Graham, Rebecca Horn, Gulsun Karamustafa, Mike Kelly, Mark Lewis, David Maljkovic, Paul McCarthy & Mike Kelley, Avi Mograbi, Deimantas Narkevicius, Bruce Nauman, Martha Rosler, Superflex, Ulay & Abramovic en Tintin Wulia.

Kosten: €20, inclusief een welkomstdrankje bij aanvang en koffie & thee in de ochtend. Het aantal plaatsen is beperkt, dus reserveer jouw plek snel.

(TIP: voor een frisse start op vrijdagochtend kun je van 9 tot 10 uur meedoen aan een yogales in het museum, gevolgd door een ontbijt. Samen voor €8. Kijk bij het programma van vrijdag 15 april voor meer informatie).

Op verschillende tijdstippen: Griet Menschaert - ART IS REAL! IS ART REAL?

11.00 en 18 uur bij het museum, 12.00 en 17.00 uur: in de stad.
Performance in de Eindhovense binnenstad en in het museum met vier kleurrijke vaandels met daarop teksten op beide zijden die elkaar ontwrichten. Bijvoorbeeld: 'Follow the Free Guide' aan de ene kant en 'Be The Free Guide' aan de andere kant. Aantrekkelijk en kleurrijk voor wie ze in de stad voorbij ziet komen en tegelijkertijd prikkelen de bevreemdende teksten de geest.

TENTOONSTELLINGEN

Gedurende de 80 uur open van het jubileumweekend kun je natuurlijk ook alle tentoonstellingen bezoeken! Dit zijn:
- De collectie nu (locatie: nieuwbouw) -  vijf verdiepingen met meer dan 600 kunstwerken uit de Van Abbe collectie
- De jaren 80. Begin van het nu? (vanaf zaterdag 16 april, locatie: oudbouw) -
- Van wie is de straat? (locatie: toren van de nieuwbouw) .
- (locatie:Het Oog)
- (locatie: bibliotheek).