Michèle Matyn. Foto Marcel de Buck
Michèle Matyn, After Laughter, installatie in het Van Abbemuseum, 2018. Foto Peter Cox
tentoonstelling

After Laughter (Installatie The Water Knows)

Michèle Matyn
15/01/2018 - 24/06/2018
op de wand bij het Oog

Vanaf 15 januari is Michèle Matyn gestart met After Laughter, een nieuwe creatie in Het Oog en aan de wand tussen het museum en het museumcafé. De installatie in Het Oog eindigde op 15 april, het project aan de wand loopt tot en met 24 juni.

Voor After Laughter heeft Matyn zich laten inspireren door de rivier de Dommel die langs het museum stroomt, waarbij ze water als materiaal maar ook als metafoor opvat. Dit combineert ze met haar belangstelling voor lachen als iets wat in staat is mensen te zuiveren en te verbinden.

The Water Knows

Langs de wand hangt een 46 meter lang papieren gordijn dat met de hand in elkaar is genaaid. Matyns foto’s bezitten textuur en materialiteit: de diepe vouwen van het papier en close-ups van de Dommel dringen in de koele, witte wanden van het museum en omhullen ze.

The Laughter and Pulcinella 1

Het orgel, dat bij het bespelen gelach voortbrengt, roept associaties op met de hofnar, die zowel komisch als tragisch is en de taak heeft mensen te vermaken en het naar de zin te maken. Dergelijke associaties passen in Matyns jarenlange belangstelling voor verschillende seculiere tradities, protocollen en rituelen. Matyns ambitieuze serie beelden en associaties vormen een geheel dat het museum binnendringt en uitstroomt. Ze presenteert een samenstel van verwijzingen, betekenissen en materialen dat ons overspoelt met gelach, water en de schimmen van rituelen langs de rivieren.

Tenslotte is de video te zien van de performance 'Catharsis'.

Performance "After Laughter - the laughter and pulcinella, 1"

Michèle Matyn

Michèle Matyn is een kunstenares uit Antwerpen. Matyns werk omvat fotografie, installaties, sculpturen en performances en bestaat uit een reeks visuele en materiële reacties op de locaties die ze verkent. Op plaatsen die ze dikwijls voor het eerst bezoekt, zoals onlangs de rivier de Li in China en Noord-Ossetië, gaat Matyn op zoek naar plekken waarop moderne ontwikkelingen en de tijd geen vat hebben gehad. De foto’s en objecten die zo ontstaan, hebben een mystiek, tijdloos karakter dat is gebaseerd op de nauw verweven relatie tussen de geschiedenis en ecologie van een plek en de verhalen die eruit zijn voortgekomen. Haar foto’s van rotsformaties of planten, vaak met een Polaroid-camera gemaakt, ogen zowel abstract als antropomorf, waardoor de grens tussen natuur en mens vervaagt.

Bezoekers in het Van Abbemuseum
Foto: Boudewijn Bollmann