Programma

Michèle Matyn, foto Artur Eranosian
Rasheed Araeen, foto Socrates Mitsios
activiteiten

Artist talk

Michèle Matyn, Tony Chakar en Rasheed Araeen
17/02/2018
13:30 - 17:00

Op zaterdagmiddag 17 februari kun je drie internationale, hedendaagse kunstenaars ontmoeten die op dat  moment een tentoonstelling hebben in het Van Abbemuseum; Michèle Matyn, Tony Chakar en Rasheed Araeen.

Tijdens de artist talk geven de drie kunstenaars in een vraaggesprek met de curator inzicht in de  achtergronden van hun werk, hun werkwijze en de plannen voor de toekomst. En natuurlijk krijg je als publiek ook de kans om vragen te stellen. De artist talks met Michèle Matyn en Tony Chakar vormen tevens de officiële opening van hun tentoonstellingen. 

13.30 uur: Michèle Matyn & curator Nick Aikens

Michèle Matyn, een kunstenaar uit Antwerpen, werkt sinds 15 januari aan een nieuw project in en om Het Oog. Voor After Laughter liet ze zich inspireren door de rivier de Dommel die langs het museum stroomt, waarbij ze water als materiaal maar ook als metafoor opvat. Dit combineert ze met haar belangstelling voor lachen als iets wat in staat is mensen te zuiveren en te verbinden. Ze toont een serie foto’s, gecombineerd met sculpturen, een handgemaakt gordijn en een ‘lachend’ orgel

14.30 uur: Tony Chakar & Charles Esche, directeur en curator

In As in a Beginning vind je twee werken van de Libanese kunstenaar, schrijver en architect Tony Chakar: Of Other Worlds that Are in This One (2014-17) en The Discourse of the Last Things Before the First (2017), beide voor het eerst in Europa te zien. In het eerste werk toont Chakar de mogelijke verborgen wereld die zijn computersoftware onthulde, in het tweede werk maakt hij het uiteenvallen van de moderne wereld zichtbaar

16.00 uur: Rasheed Araeen & curator Nick Aikens

Rasheed Araeen: Een retrospectief is de eerste overzichtstentoonstelling van de zestigjarige carrière van Rasheed Araeen (woonachtig in Londen, geboren in Karachi, Pakistan, 1935). De tentoonstelling geeft een beeld van een artistiek oeuvre dat van grote invloed is geweest op generaties van kunstenaars, schrijvers en denkers. Hij blijft vraagtekens plaatsen bij de eurocentrische benadering in de kunst en bij de geschiedenis van het modernisme.

Recordings

De drie artist talks vinden plaats in het leslokaal van het museum. Toegang tot de artist talks is gratis.
Het museum is voor deze gelegenheid een half uur langer geopend, tot 17.30 uur.

Mede mogelijk gemaakt door

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann