Artist Talk Josefin Arnell - The Tick - Winnaar Theodora Niemeijer Prijs 2018

Josefin Arnell
Installatie The Tick, Josefin Arnell, 2018. Van Abbemuseum. Foto: Peter Cox
evenement

Artist Talk Josefin Arnell - The Tick Winnaar Theodora Niemeijer Prijs 2018

23/03/2019
15:00

Op zaterdag 23 maart is er in het museum een Artist Talk met Josefin Arnell ter gelegenheid van de opening van haar project The Tick, dat momenteel te zien is in het Oog.

Arnell heeft een sculptuur van een gigantisch, gemuteerd monsterlijk insect gerealiseerd in Het Oog, de buitenruimte van het museum. Met The Tick zet zij de lijn van haar meest recente werk voort, waarin dit insect centraal staat. Teken zijn dragers van allerlei virussen waarvoor mensen bevattelijk zijn, zoals het Lyme virus, de bekendste soort van de borrelia virussen. Borrelia virussen kunnen het menselijke zenuwstelsel ernstig beschadigen. Door de opwarming van de aarde is ook in de afgelopen jaren het aantal teken in onze natuur drastisch toegenomen. Omdat de winters niet meer koud genoeg zijn, kunnen de teken – tegen elkaar aan, onder beschutting van de bladeren - de winterperiode overleven en in de lente- en zomerperiode als een epidemie uitwaaieren.

In The Tick speelt Arnell met een horrorscenario: bloeddorstige teken hebben de wereld overgenomen. Ze willen alle mensen met virussen besmetten. Door de teek als metafoor te nemen van onze mislukte pogingen om op deze planeet samen te leven, legt dit project de nadruk op de balans tussen de socio-politieke relaties enerzijds en natuur, menselijkheid en economie anderzijds. Dit horror scenario wordt door dit insect onderstreept – het is groot, gemuteerd en kan door aanraking geactiveerd worden. 


WINNAAR THEODORA NIEMEIJER PRIJS 2018
Josefin Arnell is de winnaar van de Theodora Niemeijer Prijs 2018,  een beeldende kunstprijs speciaal voor beginnende, vrouwelijke kunstenaars. De prijs wordt eenmaal per twee jaar toegekend aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor de ruimte van Het Oog, de ovale buitenpatio in het museum. De Theodora Niemeijer Prijs is de enige Nederlandse prijs specifiek voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs werd in 2012 geïntroduceerd door de Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum, omdat vrouwelijke kunstenaars nog steeds in de minderheid zijn in tentoonstellingen en museale collecties.

PROGRAMMA
15.00 – Welkom
15.15 – 16.00 – Artist Talk met Josefin Arnell
16.00 - Borrel

Het project is gerealiseerd met steun van Roos Gijsen, Erasmus Scherjon, Travis Broussard en Annee Grøtte Viken.


Artist Talk Josefin Arnell - The Tick is onderdeel van :

Mede mogelijk gemaakt door

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage