Artist talk Melvin Moti #TheWorkofArt - Presentatie en Q&A

Cosmism, foto Peter Cox

Artist talk Melvin Moti #TheWorkofArt Presentatie en Q&A

17/10/2019
Onderdeel van de smARTplaces serie #TheWorkofArt

Je kunt deze artist talk gratis bijwonen Let op: het museum is alleen open voor dit event. Meld je bij de ingang van het restaurant tussen 17.00 en 19.00 uur, ook als je de film van Melvin Moti op zaal wilt bekijken.

Melvin Moti vertelt over zijn werk Cosmism, bestaande uit een film en een publicatie. Het werk is in 2016 aangekocht door het Van Abbemuseum (met steun van het Mondriaan Fonds) en is nog tot het einde van 2019 te zien in een van de zalen van het collectiegebouw.

In Cosmism zet Moti de gebeurtenissen van 11 september 2001 in het licht van het ‘Kosmisme’. Het Kosmisme was een beweging van Russische denkers die eind negentiende eeuw occulte en esoterische theorieën combineerden met ruimtewetenschap. Een van hen, Alexander Chizhevsky, bestudeerde het verband tussen verhoogde zonneactiviteit en grote historische gebeurtenissen op aarde, zoals oorlogen, revoluties en epidemieën.

Moti heeft door zijn onderzoek meer nieuwsgierigheid ontwikkeld naar gebeurtenissen met een grote impact op de wereld en de relatie met kosmische activiteit, en bekijkt in dat kader ook de huidige en recente (politieke) ontwikkelingen.

Programma:

• 19.00 uur: presentatie Melvin Moti over Cosmism en zijn onderzoek
  • 19.45 uur: conservator Steven ten Thije in gesprek met Melvin Moti (Engels gesproken)
  • 20.15 uur: Q&A

#TheWorkofArt Facebook live

Het gesprek tussen Steven ten Thije en Melvin Moti, en de Q&A worden gelivestreamd op Facebook als onderdeel van de smARTplaces serie #TheWorkofArt.
Van februari 2018 tot mei 2020, 3 a 4 maal per jaar, hosten alle smARTplaces partners een #theworkofart sessie, bestaand uit een Q&A die op Facebook live wordt uitgezonden. Het publiek kan zowel aanwezig zijn op de locatie, als virtueel, en actief deelnemen aan het gesprek, om zo te ontdekken wat er achter de schermen van een kunstenaarspraktijk of museum gebeurt.

smARTplaces is een visionair, langdurig Europees publieksontwikkelingsproject wat wordt medegefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie.

Over Melvin Moti

Melvin Moti is een kunstenaar die voornamelijk met het medium film werkt, maar ook met geluid en boeken. Zijn films lijken vaak op documentaires maar die niet alleen zo zijn te beschrijven. Moti maakt relatief weinig werk, maar besteedt daarentegen veel aandacht aan de documentatie en presentatie van zijn werken. Moti is gefascineerd door tijd, geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen.

In 2007 was in het Stedelijk museum Amsterdam de film E.S.P van Melvin Moti te zien. De kunstenaar combineert hierin uitzonderlijk trage en hypnotiserende beelden van een uiteenspattende zeepbel met het verhaal van de droomdagboeken van J.W. Dunne, een Britse militair met paranormale gaven.

Melvin Moti is opgeleid aan de kunstacademie in Tilburg en post-doctoraal aan De Ateliers in Amsterdam. Zijn werk wordt regelmatig in binnen- en buitenland geëxposeerd. Moti had solopresentaties in Istanboel (2006), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (2005) en in Napels (2005). In 2006 ontving Moti de Charlotte Köhler Prijs en in 2007 de Van Lanschot prijs. Melvin Moti woont en werk in Rotterdam.

Artist talk Melvin Moti #TheWorkofArt is onderdeel van :

Partners