Axes in het Van Abbemuseum - AFGELAST: Concert EnAccord

En Accord

Axes in het Van Abbemuseum AFGELAST: Concert EnAccord

24/10/2010

Attentie: concert afgelast in verband met persoonlijke omstandigheden van een van de musici.

Het in Den Haag gevestigde EnAccord Strijkkwartet speelt op een viertal 19e-eeuwse Franse instrumenten. Violist Van der Plas concentreert zich op de details, cellist Seidel zet de grote lijnen uit. Een ideale combinatie. EnAccord werd onder andere gecoacht door Steve Reich voor de uitvoering van diens Triple Quartet.

Het kwartet streeft naar een combinatie van traditionele kwartetliteratuur en minder bekende meesterwerken. Het kwartet is uitgedaagd 20e-eeuws werk van Ligeti en Zorn te koppelen aan werk van de Kroatische/Nederlandse componist Marko Ciciliani. Op het programma een gloednieuw werk van Ciciliani, diens uit 2004-stammende Sequenced Seizure, Strijkkwartet Nr. 1 (Métamorphoses nocturnes) van György Ligeti en Cat o’nine tails van John Zorn.

Marko Ciciliani – nieuw werk
Marko Ciciliani – Sequenced Seizure (2004)
G. Ligeti – Strijkkwartet Nr. 1 (Métamorphoses nocturnes) (1953-1954)
John Zorn – Cat 'o' Nine Tails (1988)

Met:
Ilka van der Plas – viool
Helena Druwé – viool
Rosalinde Kluck – altviool
Mette Seidel – cello

Samenwerking
Drie jonge en veelbelovende strijkkwartetten uit Nederland en België werken samen met Theater Kikker (Utrecht), Muziekcentrum De Toonzaal (Den Bosch), Muziekpodium Zeeland en axesjazzpower (Eindhoven) aan een nieuwe serie ‘Moderne strijkkwartetten’. Het Ragazze kwartet, ARSIS4 en EnAccord Strijkkwartet brengen uitdagende en unieke programma’s, waarin opdrachtwerk van enkele talentvolle Nederlandse componisten wordt gekoppeld aan belangwekkende strijkkwartetliteratuur van de 20e eeuw.