Becoming More 18 mei: Opening - Donderdag 18 mei

evenement

Becoming More 18 mei: Opening Donderdag 18 mei

18/05/2017
17:30
lezing Gloria Wekker en respondent Nancy Jouwe

Locatie: Designhuis en Auditorium Van Abbemuseum
Samengesteld door Iris Kensmil en ingeleid door Annie Fletcher.

Sprekers: Nancy Jouwe en Gloria Wekker
Voertaal: Engels

Op donderdagavond 18 mei gaat het tiendaagse publieksprogramma Becoming More van start. Het openingsprogramma bestaat uit een welkomstdiner in het Designhuis en een lezing van prof. dr. Gloria Wekker en respondent Nancy Jouwe in het auditorium van het Van Abbemuseum.

Programma

17:30 Diner in het Designhuis (Stadhuisplein 3)
19:00 A Kind of Black (Zoden aan de Dijk): Actie en installatie door Jabu Arnell (Leszaal, Van Abbemuseum)
19:30 Lezing door de hoofdsprekers Gloria Wekker en Nancy Jouwe in het auditorium van het Van Abbemuseum.

Voorbij de witte onschuld

Van etnisch profileren via discriminatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt tot de negatieve beelden die vooraf gaan aan mensen – van - kleur. Ras speelt, ondanks wijdverbreide ontkenning, een grote rol in de Nederlandse samenleving, samen met gender, seksualiteit en klasse. Gloria Wekker (UU) beargumenteert dat we naar het verleden moeten kijken om dit te begrijpen. Hoe beïnvloedt 400 jaar kolonialisme ons huidige denken? Welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen de eerste en de tweede anti-racistische golf, die nu onderweg is? Helpt een beter begrip van onze geschiedenis racisme te bestrijden? Welke wegen kunnen we bewandelen om tot een rechtvaardiger samenleving voor iedereen te komen?     

Becoming More playlist

Keynote Gloria Wekker

'A Kind of Black (zoden aan de dijk)' - Jabu Arnell

19:00 Actie/ Installatie in Leszaal

Voor Becoming More - op uitnodiging van Iris Kensmil – maakte Jabu Arnell de installatie A Kind of Black (Zoden aan de Dijk). Het is een werk dat uiteindelijk mogelijk zou kunnen integreren, als gevolg van zijn desintegratie.

Jabu Arnell (1967) is een Nederlandse kunstenaar, geboren op St. Maarten, Nederlandse Antillen.  Hij maakt vooral sculpturaal, driedimensionale werk, vaak gecombineerd met video; meestal met geluid en / of licht. Het is robuust van materiaal en constructie, maar het improviserende handmatige karakter bemiddelt een fragiliteit. Het werk - en meer direct, de acties die door Arnell worden uitgevoerd – ademt generositeit, en nodigt uit om je ertoe te verhouden. Maar de kijker accepteert dan om een relatie vanuit opaakheid aan te gaan, net zoals de woorden een desintegrerend verhaal vertellen. 


Jabu Arnell is in 2009 afgestudeerd aan de Rietveld Academie, Amsterdam. Sindsdien had hij tentoonstellingen in diverse kunstruimtes, waaronder Artless, Het Zeemanshuis, De Vondelbunker, Fatform, Zoete Broodjes (Amsterdam), Het Glazenhuis, De Nieuwe Vide, Schok (Schoorl). Werken van Jabu Arnell werden getoond in het Studio Museum Harlem NY (2009), W139 Amsterdam (2016) en Palais de Tokyo, Parijs (2016). Zijn werk is opgenomen in vele privécollecties en de collectie van The Studio Museum Harlem.Becoming More 18 mei: Opening is onderdeel van :

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage