Becoming More 19 mei: On Experience and Choices - Vrijdag 19 mei

evenement

Becoming More 19 mei: On Experience and Choices Vrijdag 19 mei

19/05/2017
10:30 - 17:30
Samengesteld door Iris Kensmil

Locaties: Auditorium Van Abbemuseum en Designhuis (Stadhuisplein 3)
Samengesteld door: Iris Kensmil
Sprekers: Jessica de Abreu, Karin Amatmoekrim, Sinan Cankaya, Ernestine Comvalius, Mitchell Esajas, Paul Goodwin, Wayne Modest, Andre Reeder, Simone Zeefuik.

On Experiences and Choices
is een door kunstenares Iris Kensmil samengestelde serie lezingen en discussies over de ervaringen met en culturele context van de zwarte emancipatiestrijd in Nederland. Prominente nationale en internationale sprekers uit diverse disciplines spreken over het ongedaan maken van lang gekoesterde institutionele, raciale, geo- en biopolitieke structuren, hiërarchieën en werkwijzen. Vandaag wordt geput uit meerdere kennisgebieden om het potentieel van een dekoloniale wereld te activeren en te realiseren.

Programma

11:00 Inleiding
11:10 Ernestine Comvalius & Andre Reeder
11:35 Mitchell Esajas & Jessica de Abreu (in het Nederlands)
12:00 Publieksdiscussie
12:20 Afsluiting

12:30 - 13:30 Lunch

13:30 Karin Amatmoekrim (in het Nederlands)
14:00 Respondent: Sinan Cankaya
14:15 Publieksdiscussie
14:30 Paul Goodwin (in het Engels)
15:00 Respondent: Wayne Modest
15:15 - 15:30 Publieksdiscussie

15:30 - 15:45 Pauze

15:45 Simone Zeefuik (lezing 30 min. + 30 min. rondleiding door delen van de collectie in het museum)

17:00 Afsluiting

18:00 Diner in het Designhuis (Stadhuisplein 3)

20:00 Vertoning I Am Not Your Negro (2016) geregisseerd door Raoul Peck (1.33 min) in het Designhuis (Stadhuisplein 3).

I Am Not Your Negro (regie Raoul Peck) is een Amerikaanse documentaire uit 2016 die is gebaseerd op het onvoltooide manuscript Remember This House van James Baldwin. Met acteur Samuel L. Jackson als verteller verkent de film de geschiedenis van het racisme in de Verenigde Staten aan de hand van Baldwins herinneringen aan de leiders van de burgerrechtenbeweging Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King jr. en zijn persoonlijke kanttekeningen bij de Amerikaanse geschiedenis. De film kreeg een Oscar-nominatie in de categorie beste documentaire voor de 89ste uitreiking van de Academy Awards.

Becoming More playlist

Lectures Ernestine Comvalius & Andre Reeder - Mitchell Esajas & Jessica de Abreu

Tickets

Tickets voor dit programma zijn €10,- en zijn inclusief lunch en diner. Bestel je ticket hier.

Volg Becoming More live op Open!

DAI’s Open! COOP Academy Publishing Class brengt op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 mei live verslag uit van de Becoming More symposia in het auditorium van het Van Abbemuseum. Deze live verslagen zijn te volgen via hun blog.

Andere evenementen en projecten


DAI-SEMINARGROEP CURATING POSITIONS

Becoming more…poreus, resonant, ondersteunend, coherent, tactiel, verstrengeld, dierlijk…

Voor Becoming More… heeft de seminargroep Curating Positions gewerkt aan een reeks interventies in het Van Abbemuseum die de zintuigen aanspreken en zo vraagtekens plaatsen bij de historische voorkeursbehandeling van het kijken in de geschiedenis van de kunst en museologie. De projecten willen alternatieve manieren bieden om het museum te ervaren en de bestaande patronen, procedures en relaties tussen de bij het museum betrokken mensen veranderen.

ABSENCE TAKES SHAPE  (DAI-SEMINARGROEP CURATING POSITIONS 1)  

Locatie: Foyer, Van Abbemuseum
Clementine Edwards, Maike Hemmers, Sanne Kabalt


In Absence Takes Shape krijgt de bezoeker van het Van Abbemuseum een lint aangeboden – een stoffelijke herinnering aan een feministisch gesprek tussen drie studentes van het Dutch Art Institute. Hun gedachtewisseling gaat over de af- en aanwezigheid van handwerk in het museum en over de tedere en gewelddadige aspecten van aanraking.

“THE ELEPHANT IN THE ROOM” (DAI-SEMINARGROEP CURATING POSITIONS 2)  

Locatie: zaal B2, Van Abbemuseum
Alejandro Ceron, Leon Filter, Mirjam Linschooten
 

Sinds hun ontstaan zijn musea uitstekende voorbeelden van een prestigieus soort microkosmos: een plek waar overtuigingen over de ordening van de wereld en de plaats van het individu daarin publiekelijk worden uitgedragen. In musea voeren bezoekers een soort ritueel uit waarbij ze bewust of onbewust in wisselwerking staan met de structuur van het museum, bijvoorbeeld doordat ze het verhaal van de betreffende instelling volgen of een vorm van contemplatie vertonen als ze voor een kunstwerk staan.

We stellen voor om de gewijde / rituele ruimte van het Van Abbemuseum en deze bijeenkomst tijdelijk op te heffen door een dier te introduceren als drager van verzet en kritiek op de op kijken gebaseerde logica en de ideologische normalisatie van onze (menselijke) opvatting van representatie. Zoals Jason Hribal voorstelt, keren we het perspectief om en denken we van onderaf. We brengen dit niet terug tot een theoretische discussie, maar willen een methodiek onderzoeken als “curating position” die aansluit bij het thema van deze bijeenkomst.

“Becoming more” – in dit geval meer dier en minder mens worden (of wat daarin menselijk is overstijgen) in onze perceptie van het museum.
 

BECOMING MORE… POROUS / A POROUS ARCHIVE (DAI-SEMINARGROEP CURATING POSITIONS)                                     

Locatie: Doe-het-zelf archief, Van Abbemuseum
Baha Görkem Yalım


De inclusiviteit van het museum staat centraal in veel discussies rond deze bijeenkomst (en is zelfs het doel van de vooruitstrevende intentie ervan). Het archief van een museum is een cruciaal knooppunt in zijn bestaande opzet als het gaat om wat dat museum bevat, erkent, weigert, voor onzichtbaar houdt, hoe het museum verbindt en waartussen het verbindt. De voorstelling van het museum als een structuur die herinnert, onderstreept opnieuw het belang van archieven als plaatsen waar complexe situaties worden opgehelderd en elk standpunt binnen de herinnering een politieke daad is. Het archief als het geheugen van een instelling bepaalt wat er nog moet worden onthouden. Daarom luidt onze vraag hier: Wat herinnert een museum precies?, wat de tweede vraag uitlokt: Of een museum kan herinneren waarvan het kan/zou moeten dromen? A Porous Archive wordt een plek om deze droom en een toekomst naar voren te brengen.


Becoming More 19 mei: On Experience and Choices is onderdeel van :

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage